Brojevi dokaz da se epidemija lagano smiruje - 10. jul bio "crni dan" za Srbiju, početak škole veliki ispit

U Srbiji su u poslednja 24 sata zabeležena 163 nova slučaja koronavirusa, što je najmanji broj novozaraženih na dnevnom nivou od 25. juna.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.08.2020.

18:30

Brojevi dokaz da se epidemija lagano smiruje - 10. jul bio
Ilustracija: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Prema podacima koje objavljuje Ministarstvo zdravlja vidljivo je da u Srbiji epidemija lagano jenjava u poslednja 4 dana.

Najveći broj novozaraženih od početka epidemije u Srbiji je zabeležen 26. jula - 467, a sličan porast bio je 16. aprila kada je otkriveno 445 novozaraženih.

Takođe, poslednjih dana zabeležen je i pad u broju pacijenata na respiratorima, pa ih je danas 107.

U poslednjih mesec dana Srbija je najviše ljudi na respiratorima imala 22. jula, pokazuje statistika, što je skoro dvaput više nego danas - 205.

10. jul - crni dan

Foto: Ministarstvo odbrane
Što je tiče broja umrlih od kovida 19, crni dan za Srbiju bio je 10. jul, kada je od koronavirusa preminulo čak 18 ljudi.

Danas je umrlo petoro ljudi, što je pad u broju žrtava u odnosu na druge dane.

Beleži se i pad u broju hospitalizovanih, kojih je danas 2.873, a u prethodnih mesec dana taj broj je išao i preko 4.000.

Direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika "Železnice Srbije", koji rukovodi bolnicom u Beogradskoj areni, Vlado Batnožić kaže da je kroz tu privremenu bolnicu od 7. jula prošlo oko 420 obolelih od kovida 19.

"Primimo oko 20 pacijenata, a otpustimo oko 25 i tako je poslednjih desetak dana. Sredinom jula u Areni je bilo oko 250 pacijenata, a danas ih je 28. Većina je izlečena i otpuštena kući", kaže Batnožić za Tanjug.

Koordinator privremene kovid-bolnice "Beogradska arena" pukovnik Veljko Milić kaže da se poslednjih dana smanjuje broj pacijenata u toj bolnici i dodaje da su pacijenti uglavnom pod infuzionom i injekcionom terapijom.

"Svi su stabilni i dobro se osećaju, a poslednjih dana imamo utisak, osećamo kao da epidemija jenjava", kaže Milić za Tanjug.

Iako brojevi pokazuju naznake da se epidemija smiruje, epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da je teško verovati da ćemo u skorije vreme izaći na kraj sa epidemijom koronavirusa.

"Teško je da možemo ugasiti epidemiju tako brzo. Bez vakcine ona bi trajala nekoliko godina. Videćemo kako će se virus ponašati. Sve je manja mogućnost da će virus nestati, ostaje ovde", zaključio je Kon.

On je za Prvu televiziju rekao da Beograd u ovom trenutku nije žarište.

Podsetimo, u Beogradu je 3. jula proglašena vanredna situacija, a zabranjeno je okupljanje, uvedeno je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru.

Od tada je u više opština i gradova u Srbiji uvedena vanredna situacija i na snazi su mere koje ograničavaju i rad ugostiteljskih objekata kako bi epidemija bila stavljena pod kontrolu.

Kon je danas takođe upozorio da je još rano za ukidanje tih mera.

Čeka se model za škole

Ono što je u ovom trenutku neizvesno jeste početak školske godine i to da li će školarci nastavu pohađati u školama.

Prema najavi, resorni ministar Mladen Šarčević bi u utorak 11. avgusta trebalo da objavi po kom modelu će učenici pohađati nastavu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da je za đake od prvog do petog razreda najbliži model za sada da nastavu pohađaju u školama.

Govoreći o nastavi na univerzitetima, koja počinje u oktobru, Brnabićeva je rekla da država zbog autonomije univerziteta tamo nema ingerencije, ali da će biti tu da pruži pomoć.

Podsetila je da je Vlada Srbije ranije dala preporuke za fakultete, da se nastava odvija uz mere prevencije, da se nose zaštitne maske, da se drži distanca, stalno provetravaju prostorije.

Pored načina funkcionisanja prosvete, Brnabićeva je kazala da se radi i na sprovođenju kulturne i sportske sezone, ali i na funkcionisanju privrede u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: