Lukašenko pobedio, sukobili se demonstranti i policija VIDEO

Nakon što je većina biračkih mesta zatvorena u prestonici Belorusije, Minsku, grupa od oko 300 demonstranata sukobila se sa policijom.

Izvor: B92

Nedelja, 09.08.2020.

23:01

Default images

Sukobili su se sa policijom protestujući zbog pobede aktuelnog predsednika Aleksandra Lukašenka.

TAS je javio da policija pokušavala da otera demonstrante sa spomenika pobede u centru Minska bez upotrebe sile. Demonstranti su skandirali "Sramota!", a grupa od 40-50 mladih pokušala je da uđe u ograđeni prostor. Neki su pritvoreni, a policija je zaustavila saobraćaj duž centralne avenije i susednih ulica.

Prema izlaznim anketama državne agencije, Lukašenko je ostvario ubedljivu pobedu na izborima sa 79,9 odsto glasova, dok je njegova glavna protivkandidatkinja Svetlana Tihanuska dobila podršku 6,8 odsto birača, preneo je Rojters.

Tihanuska se na političkoj sceni Belorusije pojavila pre samo nekoliko nedelja, kada je počela da organizuje masovne proteste protiv Lukašenka, nakon što je uhapšen njen suprug, koji je nameravao da se uključi u predsedničku trku.

Grupe za zaštitu ljudskih prava saopštile su da je tokom protesta protiv predsednika, koji je na toj funkciji od 1994. godine, uhapšeno više od 1.300 ljudi, uključujući nezavisne posmatrače izbora i članove izbornog štaba Tihanuske.

Lukašenko je posle glasanja demantovao primenu represivnih mera "kao lažne vesti" i istakao da Tihanusku nije doživljavao kao pretnju.

"Nisu oni toliko važni da bi se protiv njih primenjivala bilo kakva represija", kazao je Lukašenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: