"Sada je najbolje vreme za konačni dogovor Beograda i Prištine"

Prištinski politički analitičar Nedžmedin Spahiju ocenio je danas da je sada najpovoljnije vreme za postizanje konačnog dogovora između Beograda i Prištine.

Izvor: Beta

Sreda, 05.08.2020.

12:12

Foto: Deposit/Yarr65

On je to ocenio jer, kako kaže, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pored apsolutne podrške u parlamentu, ima i podršku Amerike i Rusije, "koja može biti narušena ukoliko se ne postigne finalni sporazum".

"Ako Vučić formalno ne postigne dogovor sa Kosovom, postoji mogućnost da izgubi podršku Rusije ili Amerike, a to bi za njega značilo pad sa vlasti i zbog toga je za Vučića najbolja solucija da postigne neko rešenje", kazao je Spahiju za portal Kosovo onlajn.

On je dodao da uspešnost dijaloga više zavisi od Amerikanaca i Beograda nego od Kosova.

"Nema nijednog drugog rešenja, ima priznanje Kosova od strane Srbije i cene koju će Kosovo platiti za to priznanje. Ta cena je stvar dogovora koji će Amerikanci postići sa Vučićem a šta će to biti - ne znam. Mislim da je otklonjena razmena teritorija, mada može biti i dalje jedna od opcija, zna se da će biti Zajednice srpskih opština, ali u kom obimu i to je stvar pregovora, odnosno cene koje će Kosovo platiti za priznaje od Srbije", rekao je Spahiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: