Milošević u Kninu: Emocije su još sveže VIDEO/FOTO

Proslavi akcije "Oluja" u Kninu prvi put je prisustvovao predstavnik Srba, potpredsednik hrvatske vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2020.

09:59

Milošević u Kninu: Emocije su još sveže VIDEO/FOTO
TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC/ nr

Boris Miloševic, SDSS-ov potpredsednik hrvatske vlade, rekao je, posle proslave operacije Oluja u Kninu, da je u obraćanjima hrvatskih zvaničnika čuo poruke pomirenja i da je njegov dolazak u Knin zalog za budućnost.

"Poštujemo sve žrtve, bez obzira na nacionalnost. Sećanja na žrtve trebamo poštovati. Emocije su još sveže. Čuo sam poruke pomirenja, mira i budućnosti, i tako smatram i svoj dolazak, kao zalog za buducnost", rekao je Milošević novinarima u Kninu po završetku manifestacije.

Milošević je dodao da je hrvatsko društvo sazrelo da mogu da se čuju i međusobno poštuju svi, bez obzira na nacionalnost.

"Važno je da društvo prihvati da su Srbi u Hrvatskoj imali svoje žrtve i svoja stradanja i da sjećanja na te žrtve moramo poštovati. I smatram da je ovo samo prvi korak", rekao je Milošević.

Napade zbog odluke da prisustvuje kao Srbin proslavi Oluje vidi kao očekivane:

"Razumem to prvenstveno kao govor ljudi koji su pretrpeli bol i osetili nepravdu", rekao je Milošević.

Njegovo prisustvo proslavi u Kninu naišlo je na niz negativnih reagovanja.

Milošević je donedavni predsednik Srpskog narodnog veća (SNV), prema čijim podacima je tokom ove završne akcije etničkog čišćenja iz Hrvatske proterano 200.000 Srba, a ubijeno gotovo 2. 000.

On je stajao u redu blizu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Tokom predstavljanja visokih zvaničnika Hrvatske predstavljen je i penzionisani general Ante Gotovina.

I dok su drugi aplaudirali, Milošević je držao sklopljene ruke.
TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC/ nr

Plenković: Žalimo za srpskim žrtvama, tražimo poštovanje Srba za hrvatske žrtve

FOTO TANJUG/FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC/ nr
Plenković je u svom govoru naveo da je dužnost Hrvatske da neumorno nastavi da traga za nestalim hrvatskim državljanima

"Kao zemlja koja je pobijedila u nametnutnom ratu, žalimo zbog svih civilnih žrtava, ne samo Hrvata, nego i Srba. S tugom se prisjećamo stotina tisuća prognanika koji su protjerani sa svojim ognjišta. Žalimo i za žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, svaki takav čin je bolan, ružan ožiljak na pravednom licu Domovinskom ratu. Svjesni smo da je naša pobjeda u Oluji obila traumatična za mnoge hrvatske Srbe", rekao je on.

On je rekao da je važno da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus, nego i kraj rata.

"Na kraju, treba iskazati prema svakoj nevinoj žrtvi, bila ona hrvatska ili srpska, pijetet, i prema nedužnim srpskim žrtvama, čime ne dovodimo u pitanje pravednost i legitimnost Domovinskog rata. Naprotiv, time pokazujemo velikodušnost pobjednika, koji i nakon svega žali za zločinima. Isto to očekujemo od predstavnika Srba u Hrvatskoj, koji moraju jasno iskazati pijetet prema hrvatskim žrtvama", rekao je Plenković.

Milošević je, inače, donedavni predsednik Srpskog narodnog veća (SNV), prema čijim podacima je tokom ove završne akcije etničkog čišćenja iz Hrvatske proterano 200.000 Srba, a ubijeno gotovo 2.000.

Obeležavanje u Kninu će ove godine biti u smanjenom obimu i uz neuobičajeno povećane bezbednosne mere.

Centralni gradski trg je blokiran sa dve strane, a zvanice će pre ulaska u ograđeni prostor dobiti majice, koje je za tu priliku posebno dizajniralo Ministarstvo odbrane.

"Dok Srbi oplakuju žrtve, oni slave"

Foto: Depositphotos/tommasolizzul
Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović kaže da desetina hiljada Srba proteranih iz Hrvatske u "Oluji" još oplakuje svoje mrtve i nestale, a Hrvatska slavi.

"Teško je i zamisliti kako se danas osećaju porodice ubijenih i nestalih i svi prognani Srbi sa svojih vekovnih ognjišta u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji ''Oluja''. Kako se osećaju oni koji već punih 25 godina oplakuju svoje najmilije ili oni koji još uvek ni ne znaju sudbinu svojih najbližih, kao i svi oni koji su morali ostaviti sve što su sticali i jedva spasavajući živu glavu bežati iz svojih domova u izgnanstvo. Nema utehe za njih, ništa njihove rane ne može zalečiti", rekao je Stefanović.

U saopštenju za javnost, on je rekao i da će, nažalost, i posle 25 godina Hrvatska slaviti vojnu operaciju u kojoj je više od 1.800 Srba poginulo ili nestalo, dok je oko 250.000 Srba prognano.

"Slaviće akciju u kojoj je sprovedeno etničko čišćenje našeg naroda i u kojoj su žrtve u najvećem broju bili civili, uglavnom starci, starice, žene i deca. Ovaj brutalni zločin usred Evrope i danas je ostao zločin bez kazne. Vreme nije donelo pravdu za žrtve ''Oluje'' i to će ostati ispisano kao sramotna stranica u istoriji Evrope", istakao je Stefanović.

On je takođe naglasio da je ponosan da se "Srbija danas ne stidi, ne prećutkuje i ne skriva stradanje sopstvenog naroda, olakšavajući zločincima da ne moraju da se suoče sa svojim nedelom, kako je to činila u vreme prethodnih vlasti".

"Ponosan što danas obeležavamo Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u ''Oluji'', što Srbija već šestu godinu zaredom, zahvaljujući odlučnosti predsednika Aleksandra Vučića, više ne ćuti, kako je to bilo nekada, i što ima snage da glasno kaže da je to bio strahovit zločin i ne dozvoljava da se zaboravi. To je najmanje što kao društvo dugujemo žrtvama i prognanima u zločinačkoj akciji 'Oluja'", zaključio je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: