Milanović: Sramote Hrvatsku majicama i pokličima "Za dom spremni"

Predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da je bilo pokušaja da se Hrvatskoj u Haškom tribunalu, kako je rekao, "uvali" udruženi zločinački poduhvat.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.08.2020.

12:00

Milanović: Sramote Hrvatsku majicama i pokličima
EPA-EFE/DANIEL NOVOTNY

Milanović je ocenio da je to "glupa izmišljotina" i ta namera je propala.

"Rat ste dobili, dobili smo ga svi zajedno, ali pre svega oni koji su nosili oružje. Rat je gotov i nakon rata bilo je pokušaja, ne ulazim u motive, da se na Haškom tribunalu sve ovo prikaže kao zajednički zločinački poduhvat. To je propalo kao namera”, rekao je Milanović.

Dodao je da je Hrvatska imala sreće da nijedan od njihovih generala nije osuđen.

“Zločinački poduhvat je jedna loša namera koji su nam pokušali uvaliti, to je bila jedna od glupih izmišljotina”, rekao je Milanović na svečanosti povodom završetka obuke druge generacije za razvoj vođa Marko Babić i na prijemu za ratne komandante iz Domovinskog rata.

Time je praktično počelo obležavanje vojno-policijske akcije Oluja, najvećeg egzodusa počinjenog nad Srbima od Drugog svetskog rata na tlu Hrvatske.

Podsetio je još da će dodeliti odlikovanje brigadama iz BiH koje su spasavale Bihać, ali pre svega Hrvatsku.

Inače, u Haškom tribunalu su nakon rata prvostepeno na višegodišnje zatvorske kazne za počinjeni ratni zločin nad srpskim civilima tokom Oluje osuđeni generali Ante Gotovina i Mladen Markač, ali je drugostepenom odlukom ta presuda preinačena u oslobađajuću.

Gotovina i Markač u Hrvatskoj su dočekani kao najveći heroji.

"Sramote Hrvatsku majicama "Za dom spremni"

Predsednik Zoran Milanović pozvao je danas deo hosovaca, koji nameravaju da na proslavu godišnjice Oluje u Knin dođu u posebnim crnim majicama sa ispisanim ustaškim pokličem "za dom spremni", da ne sramote Hrvatsku kao državu.

"Neka viču, neka se deru na mene, ali neka ne oblače tu majicu. Plenković je neće obući, to njemu smeta isto kao meni", rekao je Milanović.

Inače, obeležavanje 25. godišnjice od vojno-policijske akcije Oluja, najvećeg egzoduda srpskog naroda od Drugog svetskog rata, zvanično će početi večeras u Kninu, gde će Milanović uručiti odlikovanja i prirediti prijem za ratne komandante, preneli su hrvatski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: