"Nema nam drugog izlaza, samo da se spakujemo i pobegnemo" VIDEO

Shvatili smo da nam nema izlaza, jedino da se spakujemo i odemo, kaže Nada Svitlica iz Topovskog kod Korduna, jedna od Srba iz kolone u "Oluji" pre 25 godina.

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2020.

10:38

Printskrin: TV Prva

Ona je za Prvu televiziju rekla da je hrvatska akcija "Oluja" počela neočekivano.

"Oko 5 sati, pola 6 čuli smo zvuke sirene koji su nas potresli. Bila sam u kući sa dvoje dece, bebom od 6 meseci i sinom od 11 godina. Blizu mene je živela sestra sa dvoje dece, razmišljali smo šta to znači", opisala je ona.

Zatim je došao komšija i saopštio im da moraju da se spreme, jer je čuo da su počeli sukobi na Petrini i da dolaze ka njima.

"Nema nam izlaza, jednostavno da se pakujemo. Šta da nosimo ne znamo. Prikupila sam šta mi je potrebno za bebu, pelene, garderoba za drugo dete i nešto hrane što smo imali", kazala je ona.

Ona je kao sreću navela to da je njena beba tada bila još mala pa je mogla da pije mleko, jer bi ostali bez hrane.

"Poveli smo sestru, njenu decu i komšinicu, koja je ostala sama i nije imala sa kim da krene. Uzeli smo prikolicu i prikačili za kola", kazala je ona.

Prema njenim rečima, priključili su se koloni koja je još dan pre toga krenula iz Knina.

"Krenuli smo prema Dvoru i Glini jako sporo, sa zastojima, krenemo dva metra pa zastanemo. Do Banjaluke smo putovali dva dana i dve noći", rekla je ona.

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica u automobilima, kamionima, na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju i BiH.

Po podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, tokom akcije "Oluja" ubijeno je 1.869 Srba, od kojih su 1.220 bili civili.

Oko tri četvrtine stradalih bilo je starije od 60 godina, a među žrtvama je 551 žena, što, kako su naveli u Veritasu, predstavlja jedan od "crnih rekorda građanskog rata devedesetih godina prošlog veka na prostorima bivše Jugoslavije".

Proterano je više od 220.000 Srba a podaci o broju nestalih nisu potpuno utvrđeni, te se pominje od 745 osoba do 1.183.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: