Trampov poklon Putinu

Otkad je došao na funkciju, američki predsednik Donald Tramp opsesivno se bavi vezama SAD i njenih istorijskih saveznika, piše CNN.

Izvor: B92

Nedelja, 02.08.2020.

08:43

Trampov poklon Putinu
EPA-EFE Mikhail Klimentyev

CNN ocenjuje da je Tramp ove nedelje "bezobzirno iščupao jedanu od tih veza" kada je najavio plan za povlačenje skoro 12.000 američkih vojnika iz Nemačke.

Ova tanka nit američkih snaga, protkana istorijskim gradovima Nemačke, valjanim poljima i gustim šumama, u tri generacije je pomogla da se osigura mir u Evropi, čineći neraskidivu posvećenost između bivših neprijatelja, navod CNN.

Međutim, sada je ta veza, posebno ako Tramp bude ponovo izabran za predsednika SAD ove godine, u slobodnom padu, a odredište je nepoznato.

Čini se da je njegova odluka, ako su njegovi tvitovi tačno naznačeni, kažnjavanje Nemačke.

"Nemačka plaća Rusiji milijarde dolara godišnje za energiju, a mi bi trebalo da zaštitimo Nemačku od Rusije. O čemu se to radi?" Tramp je napisao u jednom postu.

"Takođe, Nemačka je veoma delinkventna u njihovoj nadoknadi od 2% za NATO. Stoga neke trupe povlačimo iz Nemačke!"

Trampove nediplomatske bombe

Njegove nediplomatske bombe sa podacima bačene su u nekoliko trenutaka usred noći, ali mogle bi proći godine da se ponište štete, za koje nemački zvaničnici strahuju da će naneti vojnom savezu.

Šef Odbora za spoljne odnose nemačkog parlamenta Norbert Roetgen odgovorio je na Tviteru u sredu rekavši: "Umesto da ojača #NATO, to će oslabiti savezništvo. Vojna snaga SAD-a neće se povećavati, već smanjiti u odnosu na Rusiju i Bliski i Bliski Istok".

Guverner savezne države Bavarske Markus Soeder, čija regija ima nekoliko baza SAD-a, takođe je kritikovao Trampa: "Nažalost, ovo ozbiljno šteti nemačko-američkim odnosima. Vojna korist se ne može videti. Slabi NATO i američke savezne države."

Malo iznenađujuća izjava stigla je iz Kremlja, od portparola Dmitrija Peskova koji je rekao za CNN: "Nikada nismo skrivali da [mislimo] da je manje američkih vojnika na evropskom kontinentu granat za mirniju Evropu."

Tramp i dalje poklanja Kremlju, to je njegova nepredvidljivost navodi CNN.

CNN dodaje da je američkom 45. predsedniku, Donaldu Trampu bilo potrebno četiri destruktivne godine da dostignu ovu tačku, ali je povukao okidač kada je naredio povlačenje trupa iz Nemačke, trećinu ukupno stacioniranih u zemlji, i tako nagovestio kraj onome što Franklin Ruzvelt, 32. američki predsednik, učnio, što je bilo zamišljeno kao naredba posle Drugog svetskog rata zasnovana na zajedničkom interesu i kolektivnim težnjama.

Ruzvelt i druge vođe njegove generacije bili su svedoci najgorih vremena kada su se velike sile sudarale, a reagovali su zbog nekolicine zlih ljudi koji su bili samodržci u tom vremenu.

Pod pretpostavkom da Tramp nije potpuna neznalica, mora da je sam odlučio da to ignoriše, zaključuje CNN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: