Uragan Isias kreće ka kopnu, preti Floridi

Nacionalni centar za uragane saopštio je danas da je uragan Isaias "neznatno ojačao" dok se preko Bahama, gde je doveo do nestanaka elektricne energije.

Izvor: Tanjug

Subota, 01.08.2020.

22:31

Uragan Isias kreće ka kopnu, preti Floridi
Tanjug: Thomas Cordy/The Palm Beaæ Post via AP

Uragan kreće ka kopnenom delu SAD.

Isaias je praćen vetrovima jačine 130 kilometara na čas i trebalo bi da stigne do jugoistocne obale Floride, gde su zatvorene plaže, parkovi i mesta za testiranje na korona virus, javlja Glas Amerike.

Uragan preti da oteža napore da se suzbije širenje korona virusa na Floridi i da pogorša situaciju u zajednicama koje su već teško pogođene drugim olujama i zarazom.

Guverner Floride Ron Desantis poglasio je vanredno stanje za 12 okruga uz obalu Atalantskog okeana. Obilne kiše usled oluje trebalo bi da pocnu da padaju na Floridi danas i da stignu do dve Karoline početkom sledece sedmice.

U Severnoj Karolini, guverner Roj Kuper takode je proglasio vanredno stanje u priobalnim okruzima i naredio evakuaciju ostrva Okrakok, koje je pogodio poslednji uragan Dorijan.

Uragan je naterao vlasti u delovima Floride da zatvore mesta za testiranje korona virusa u trenutku kada broj zaraženih raste u toj državi.

Zvaničnici u okrugu Majami Dejd rekli su da ne veruju da će biti neophodno otvoriti centre za evakuaciju zbog ove oluje, ali da 20 centara ostaje spremno ukoliko se okolnosti promene.

Na Bahamima, zvaničnici su evakuisali ljude u Abaku i na istocnom kraju Grand Bahama, koji su živeli u privremenim objektima još od uragana Dorijan.

Ranije, dok je još bio tropska oruja, Isias je protutnjao Portorikom i Dominikanskom Republikom, izazivajući prekid snabdevanja strujom i manje odrone zemljišta.

U Dominikanskoj Republici jedan čovek je izgubio život usled strujnog udara izazvanog padom elektricnog kabla, javio je AP.

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je deklaraciju o vanrednom stanju za Portoriko, koji se još nije u potpunosti oporavio od uragana Marija 2017. i nedavne serije zemljotresa.

Isaias je deveta oluja sa imenom tokom burne sezone uragana na Atlantiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: