Njujork tajms: Postali su svetski model za primer, kako im je to uspelo?

Od prokuženog do svetskog modela za ugled, piše "Njujork tajms" o italijanskom modelu borbe protiv pandemije kovida 19.

Izvor: Tanjug

Subota, 01.08.2020.

18:43

Njujork tajms: Postali su svetski model za primer, kako im je to uspelo?
Ilustracija: GettyImages/ Alexander Koerner

Dopisnik lista iz Rima Džonson Horovic navodi kako je Italija uspela da zahvaljujući mešavini mera uz čvrst karantin na celoj nacionalnoj teritoriji stavi zarazu koronavirusa pod kontrolu.

List piše da je je to uspeh velikog posla koje je uradio naučno-tehnički tim vlade, koji je u saradnji sa lokalnim komitetima, lekarima i bolnicama, svakodnevno, na osnovu 20 indikatora, pratio epidemiološku situaciju i brzo reagovao tamo gde se virus širio.

"Zahvaljujući tome Italija je imala sedmični radiografski snimak epidemiloške situacije, na osnovu kojeg je vlada u saradnji sa Insitutom za zdravstvo, donosila zdravstvene i političke odluke", navodi se u tekstu.

List pozdravlja odluku vlade Italije da produži vanredno stanje do 15 .oktobra što joj omogućava da brzo reaguje i donosi mere u slučaju da se virus ponovo prosiri.

Dopisnik lista ocenjuje da su mere koje je preduzela italijanska vlada bile veoma skupe po ekonomiju zemlje.

Ove godine bruto nacionalni dohodak biće manji za fantastičnih 10 odsto, zaključuje list, koji je za kratko vreme objavio dva teksta o takozvanom "italijanskom modelu” borbe protiv pandemije koronavirusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: