"Odlazak Miloševića u Knin je hrabar potez"

Bivša ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić komentarisala je odluku potpredsednika hrvatske vlade Borisa Miloševića da ode na obeležavanje "Oluje".

Izvor: B92

Subota, 01.08.2020.

14:39

Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna

Ona je ocenila da je ta odluka dobra i hrabra kao i da će njegov gest doprineti popravljanju atmosfere u Hrvatskoj.

"U Kninu se na godišnjicama Oluje, uz službeni protokol, uvek skupi i raznoraznog sveta, od kojih neki dolaze da namerno prave nered i provociraju. Zato smatram da je hrabro od kolege Miloševića što se odlučio na ovakav potez, kojim doprinosi dobrobiti i normalizaciji atmosfere u Hrvatskoj", rekla je Pusić za Tanjug, na pitanje kako vidi to što će predstavnik Srba prisustvovati državnom obeležavanju godišnjice te akcije kroz par dana.

Pusić je ukazala da bi na godišnjicu Oluje trebalo da se obeleži, kako kaže, i vojno policijska akcija kojom je Hrvatska ujedinjena, ali da se istovremeno treba prisetiti i svih nevinih žrtava te akcije, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

"Na godišnjicu Oluje treba se obežavati važna vojno-policijska akcija kojom je Hrvatska, uz izuzetak istočne Slavonije, ujedinjena. Danas se to čini samo po sebi razumljivim, ali u ono vreme, dok se nije dogodilo, nije bilo tako jasno. Ali, se isto tako u Kninu i tom prilikom treba prisetiti svih nevinih žrtava pre, za vreme i nakon Oluje, bez obzira jesu li bili etnički Hrvati ili Srbi ili nešto treće", navela je Pusić.

Prema njenim rečima, gest predsednika Srpskog narodnog veća ide u pravcu odavanja počasti svim žrtvama, ali i otklonu od političkog iskorišcćavanja rata od pre gotovo 30 godina.

Ističe da njegov gest svakako jeste doprinos popravljanju generalne atmosfere u Hrvatskoj, koji će jednako doprineti popravljanju položaja i Srba i Hrvata u Hrvatskoj.

"Hrvatska je jednako domovina Hrvata koji tu žive, kao i Srba koji tu žive i naša zajednička odgovornost. Neće se zbog ovog gesta dogoditi nikakvo čudo preko noći. Ali ona jeste jedan korak, znak da može drugačije i bolje", ukazala je Pusić.

Na konstataciju da će ministar branitelja Tomislav Medved otići u Grubore, te upitana da li je to korak sa hrvatske strane za poboljšanje odnosa prema Srbima, Pusić navodi da su u Gruborima ubijeni takođe hrvatski državljani, etnički Srbi i da je važno da vlada šalje svog predstavnika na tu komemoraciju.

"Ovo bi trebao biti prvi korak, konačno, prema tome da to postane samo po sebi razumljivo", navela je Pusić u pisanom odgovoru.

Na pitanje da li se može očekivati preokret u odnosu Hrvatske prema Srbima i Srbiji, imajući u vidu da je desnica pobedila na parlamentarnim izborima u toj zemlji, Pusić napominje da su odnosi prema Srbima u Hrvatskoj i odnosi između Hrvatske i Srbije dve sasvim različite stvari.

Kako kaže, odnosi između etničkih Hrvata i etničkih Srba u Hrvatskoj je odgovornost hrvatske države i hrvatskog društva i na tome bi svi zajedno trebao da rade, jer je reč o pitanju kvaliteta života svih koji u Hrvatskoj žive.

"Organizacija ovogodišnjeg sećanja na žrtve u Kninu i Gruborima je na simboličkoj ravni korak u tom pravcu. Trebalo bi da ga slede mnogi drugi koraci u praksi. Ali činjenica da u Saboru, na mestima rezerviranim za predstavnike Srba u Hrvatskoj, sede tri prvorazredna zastupnika svakako ohrabruje", kaže Pusić.

Dodaje, pak, da su odnosi između Hrvatske i Srbije - odnosi dve susedne država, te da građani i jedne i druge zemlje imaju interes da odnosi budu korektni i da se razvijaju u pravcu saradnje.

„No, to je odgovornost vlada i drugih političkih činilaca tih država i na simboličkoj i na praktičnoj ravni. Teško to jedna strana može sama popraviti. Za sada baš ne ide najbolje“, rekla je Pusić.

Inače, Boris Milošević je na fejsbuku objasnio zašto ide na proslavu "Oluje", navodeći da mu nije bilo lako da donese tu odluku, ali da u Knin ide "otvorena srca", s nadom da aktuelna vlada može napraviti važan korak ka budućnosti i društvu razumevanja i tolerancije.

Prethodno, u četvrtak uveče, hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će Milošević prisustvovati obeležavanju 25. godišnjice „Oluje“ u Kninu, a da će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved otići u Grubore, a predsednik S (SDS S) Milorad Pupovac izjavio je da mu je i predsednik države Zoran Milanović potvrdio da će učestvovati na obeležavanju stradanja srpskih civila u mestu Grubore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: