Stojković: Svi traže Mladića

Ministar pravde Zoran Stojković izjavio je da "za sada nema validnog podatka" koji bi ukazao gde se krije Ratko Mladić.

Izvor: B92, Beta

Subota, 25.06.2005.

15:17

Default images

Prema njegovim rečima, desetogodišnjica zločina u Srebrenici koja će biti obeležena 11. jula "nije Dan D", jer je "rečeno da bi bilo poželjno" da Mladić bude u Haškom tribunalu do 11. jula. Na pitanje da li je juče premijer Vojislav Koštunica sa rukovodstvom Republike Srpske razgovarao o Mladiću, Stojković je odgovorio da "to zaista ne zna".

Upitan da li postoji odluka Vlade Srbije o hapšenju Mladića, Stojković je odgovorio da takva odluka "nije potrebna": "Stav Vlade se zna. Ko se preda dobrovoljno daćemo garanciju i uraditi sve. Ko se ne bude predao, ako uspemo da ga lociramo – tu je ona druga mogućnost, zakonska. Prema tome, ne treba tu odluka Vlade. Verujte, koliko ja znam svi organi rade. Čak imamo i pomoć, koliko sam uspeo da vidim i organa drugih država. Za sada nema podatka koji bi bio materijalno validan, da se locira Ratko Mladić. Nema "Dana D", kao ni u prethodnim slučajevima".

Dan žalosti samo za teške katastrofe

Potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine Tamaš Korhec izjavio je da pokrajinska vlada još nije dobila odgovor od Vlade Srbije na inicijativu da se 11. jul, dan kada se obeležava 10. godišnjica zločina u Srebrenici, proglasi danom žalosti u Srbiji.

Korhec je agenciji Beta rekao da očekuje da će republička vlada usvojiti inicijativu vojvodjanske vlade, ali je naveo da, ukoliko Vlada ne proglasi dan žalosti, to neće učiniti ni Izvršno veće: "I dalje se nadam da će republička vlada to prihvatiti. Ako to ne učini onda će na neki način jasno isplivati na videlo razlika između naše dve vlade, republičke i pokrajinske. Sa druge strane, ne mislim da bi bilo dobro ako bismo na teritoriji pokrajine proglasili dan žalosti, prvo što je to na neki način degradiranje značaja tog. Mislimo da ovaj događaj jeste razlog da se proglasi dan žalosti na celoj teritoriji Republike Srbije".

Povodom inicijative vojvodjanske vlade da 11. jul bude proglašen za Dan žalosti u Srbiji, Stojković je rekao da Vlada Srbije "ne proglašava dan žalosti". "Ne znam kako bi Vlada Srbije mogla da proglasi dan žalosti za nešto što se nije dogodilo u Srbiji", rekao je Stojković. Na opasku novinara da je u Srbiji bio proglašen Dan žalosti i posle priordne katastrofe u jugoistočnoj Aziji, ministar pravde je odgovorio:

"To je bilo jer je ocenjeno da se radi o teškoj katastrofi. Govorim principijelno, ali vam kažem da u pravilu nijedna država ne izriče za nešto što je na teritoriji druge države dan žalosti, a pogotovo ja sam čuo da će Bosna i Hercegovina proglasiti dan žalosti ali još uvek nije. Ne vidm zašto bi u Srbiji to bilo. Otići će predsednik, koliko sam shvatio, čak vidim da je izrečen stav i predsednika Vlade i predsednika RS Čavića".

Kandić veruje da će Mladić biti izručen

Direktor beogradskog Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ponovila je danas da veruje da vlasti u Beogradu znaju gde se nalazi Ratko Mladić i da će ga izručiti Haškom tribunalu.

Kandićeva je u izjavi Asošiejted presu izrazila uverenje da će vlasti Srbije popustiti pod pritiskom medjunarodne zajednice i izručiti bivšeg vojnog komandanata bosanskih Srba.

Srpski zvaničnici ne mogu "nikoga ubediti da ne znaju gde se nalazi Mladić. Ima indicija da će ga, pod snažnim prisitkom, izručiti", rekla je Nataša Kandić.
Ona je podvukla da je izručenje Mladića vrlo izvesno", sem ako u poslednjem trenutku ne bude doneta odluka da on nestane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: