Italijom vlada strah: Oni dolaze, nose čak i kućne ljubimce

U Italiji raste napetost zbog priliva migranata na jugu tokom pandemije.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2020.

13:35

Italijom vlada strah: Oni dolaze, nose čak i kućne ljubimce
EPA-EFE Ricardo Garcia

Oni čamcima preko Sredozemnog mora i dalje pristižu na italijanska ostrva, dok u pojedinim regionima na severu zemlje ističu da nemaju dovoljno kapaciteta za njihov prijem.

Čamcima sa obala severa Afrike dolaze muškarci, žene, deca, stariji ljudi u invalidskim kolicima, a donose čak i kućne ljubimce, pišu italijanski mediji.

Najviše dolazaka beleži Sicilija, gde su migranti u više navrata pobegli iz prihvatnih centara, a građani protestuju iz straha da bi stranci mogli biti nosioci zaraze u jeku pandemije virusa kovid 19.

U italijanskom regionu Furlanija - Julijska krajina, koji se graniči sa Slovenijom, ali i u Toskani, Pijemontu i Emiliji-Romanji ističu da ne žele više migrante, pošto dolasci prevazilaze kapacitete za prijem, a mesta za karantin je sve manje.

"Zdravstvena situacija ima snažan uticaj na raspoloživost mesta za prijem migranata", izjavio je predsednik regiona Pijemont na severu Italije Alberto Čirio.

Prema njegovim rečima, dalji prijem migranata ugrozio bi stabilnost i sigurnost zdravstvenog i socijalnog sistema.

Predsednik Sicilije Nelo Musumeci izrazio je zabrinutost zbog situacije sa migrantima, strahujući da bi neprestani dolasci mogli da izazovu nerede.

"Naše strpljenje je na granici", rekao je predsednik regiona Sicilija, gde je prema jučerašnjim podacima potvrđeno 18 novih slučajeva pozitivnih na kovid 19 među migrantima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije navodi da je rukovođenje prilivom migranata otežano usled pandemije i ekonomske krize i da je "kompleksnije" u odnosu na ranije godine, a šef italijanske diplomatije Luiđi di Majo pozvao je EU da odgovori na krizu i da poštuje dogovor o migrantima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: