"Samo Srbi nisu dobili pravo na samoopredeljenje"

Živadin Jovanović kaže da ne zna da li su SAD zaista sredinom 90-ih godina bili blizu ideje da srpskom narodu u Republici Srpskoj priznaju pravo na nezavisnost

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2020.

09:23

Kao i prisajedinjenje Srbiji i dodaje da je tadašnje jugoslovensko rukovodstvo to tražilo, ali, kako dalje navodi ministar inostranih poslova u vreme SRJ, Srbija se mora zalagati za KiM pre svega kroz Rezoluciju SB UN 1244 i Ustav, piše Politika, prenosi Kosovo Onlajn.

“Pozicija politike ondašnjeg rukovodstva i svih koji su učestvovali u pregovorima je bila da, kao i drugi narodi kada je krenulo razbijanje Jugoslavije, i srpski narod ostvari pravo na samoopredeljenje. Bilo je tu otpora jer je Jugoslavija razbijena da bi se razbila kompaktnost srpskog naroda. Na tome su posebno bili angažovani Nemci i Britanci. Ista ta Nemačka kojoj se, spravom spočitava da sada oružava kosovske Albance, a setimo se da je početkom devedesetih godina tajno naoružava Hrvatsku “, ističe Jovanović.

Član predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nedavno da će predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću napisati stav Republike Srpske o tome da je “nemoguće razgovarati o eventualnom odvajanju Kosova ili nekom posebnom status, da se o tome ne razgovara i o nekom posebnom statusu RS”.

Živadin Jovanović kaže da nije ispravno povezivati prava Republike Srpske i Kosova i Metohije jer srpskom narodu RS nezavisno od svega pa i od statusa Kosova i Metohije pripada neotudjivo pravo na samoopredeljenje i to pravo im niko ne može oduzeti.

Može se na razne načine pravo osporavati pa čak i silom sprečavati ali se srpskom narodu u RS ničim ne može uskratiti principijalno pravo na samoopredeljenje.

Marti Ahtisari je u knjizi “Misija u Beogradu” napisao: “Ne smemo podržati odcepljenje kosovskih Albanaca od Srbije jer će onda prirodno Srbi iz BIH tražiti prisajedinjenje Srbiji.

To je pragmatično iz ugla geopolitike ali mi se na KiM moramo zalagati za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244, našim Ustavom i međunarodnim pravom i to je nezavisno od svakog drugog pitanja, kaže Jovanović i dodaje da može zapad da razmišlja o trgovini ili trampi, ali Beograd ne bi smeo to da prihvati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: