Kosovo želi prijem u "Eplove mape": Tretirajte nas kao državu

Kosovska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla u pismu zahteva od izvršnog direktora kompanije "Epl" Tima Kuka da u "Eplove mape" uključi Kosovo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2020.

12:05

Kosovo želi prijem u

Ministarka je navela da je od kompanije tražila „pravilno predstavljanje Kosova sa međunarodno prihvaćenim granicama na Eplovim mapama“.

Ministarka Haradinaj Stubla je u svom pismu pomenula da nezavisnost Kosova na svojim granicama priznaje više od dve trećine sveta, uključujući zemlje kao što su SAD, Velika Britanija, Japan, Nemačka, Francuska, Kanada, kao i da je Kosovo član prestižnih svetskih institucija kao što su Međunarodni monetarni fond i Svetska banka.

"Međunarodni sud pravde je 22. jula 2010. godine u savetodavnom mišljenju zaključio da proglašenje nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine nije prekršilo međunarodno pravo", navela je Haradinaj Stubla, podsećajući na to da su platforme poput Linkedlna, Tvitera, Fejsbuka i Spotifaja ažurirale svoje platforme „uvodeći Kosovo kao nezavisnu državu“.

Pre nekoliko dana poznata britanska pevačica albanskog porekla Dua Lipa izazvala je niz reakcija na društvenim mrežama, nakon što je prvobitno pozvala Epl sa svog Instagram profila da stavi Kosovo na mapu, a potom objavila na Instagramu i Tviteru fotografija mape velike Albanije.

Druga britanska pevačica sa Kosova Rita Ora takođe je tražila od kompanije Epl da uključi Kosovo u svoje mape.

Trenutno su granice Kosova na mapi te kompanije crtane bledocrveno, za razliku od drugih zemalja koje su razdvojene svetlom bojom i debelom linijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: