11. jul za dan žalosti

Izvršno veće Vojvodine uputilo je inicijativu republičkoj vladi da 11. juli proglasi za dan žalosti u Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 22.06.2005.

15:18

Default images

Kako je saopšteno iz pokrajinskog Sekretarijata za informisanje, usvajanjem te inicijative na dostojan način bi se obeležilo stradanje nevinih žrtava u Srebrenici, koje se dogodilo pre deset godina.

U saopštenju se dodaje da je inicijativa usvojena na predlog predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića.

Predlog deklaracije

Prethodno su poslaničke grupe SVM i koalicije Zajedno za Vojvodinu dale svoj predlog deklaracije o Srebrenici.

Predlog je upućen Skupštini i Izvršnom veću Vojvodine, a predlogu su svi građani i organi SCG i Srbije pozvani da se poklone srebreničkim žrtvama. "Pokolj Bošnjaka u Srebrenici nije jedan od ratnih zločina počinjenih na teritoriji SFRJ nego je, po svim saznanjima, najmasovniji ratni zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata, koji u sebi nosi i elemente genocida", navodi se u Predlogu.

U Predlogu deklaracije nadležnim organima SCG i Srbije poručuje se da iz stradanja Srebreničana treba da izvuku trajnu pouku o pogubnim posledicama etnonacionalizma, ratnog huškaštva i slepog, nekritičkog patriotizma. Navodi se da je odgovornost za ratne zločine i genocid pojedinačna, ali se ocenjuje da krivičnu, političku i moralnu odgovornost snose ne samo oni koji su klali, potezali obarač ili naredili ubijanje, nego svi oni koji su naređivali, podstrekavali, odobravali ili skrivali zločin.

"U pripremi, odobravanju ili sakrivanju zločina u Srebrenici aktivno su učestvovali i pojedinci na visokim funkcijama u Srbiji i u državnom aparatu Srbije, stoga samo jasno opredeljenje i osuda zločina i zločinaca koje treba da daju državni organi naše države može da skine odgovornost države Srbije za taj zločin", piše između ostalog u Predlogu deklaracije Saveza vojvođanskih Mađara i Zajedno za Vojvodinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: