Kfor će raditi 750 testova nedeljno

Kfor će uskoro u borbi protiv epidemije koronavirusa moći da obavlja 750 testova nedeljno, čime će pružati podršku kosovskim institucijama i zdravsvenom sistemu

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.07.2020.

14:19

Kfor će raditi 750 testova nedeljno
Ilustracija: Getty images/Francois Nel

Ovo je izjavio danas komandant Kfora Mikele Risi.

Pri Kforu će raditi medicinska jedinica čiji će kapacitet biti 750 testova nedeljno, rekao je Risi na osmoj, NATO nedelji u organizaciji Centra za evropske studije na kojoj je govorio o “kompleksnom izazovu bez presedana - kovid 19”, sa kojim se Kfor suočio - hitno je trebalo osigurati zaštinu opremu kako bi svi pripadnici misije bili bezbedni ali ne samo oni već i građani.

Glavni cilj nam je bio da ne dozvolimo da zdravstvena kriza preraste u bezbednosnu, rekao je Risi i dodao da je zato bila veoma važna saradnja između insitucija, zajednica, sa Srbijom kao i pomć koja je dolazila iz ambasada Italije u Beogradu i Prišitni, SAD…

Savetnica generalnog sekretara NATO-a Baiba Baže ocenila je danas da bi plodotvorne informacije mogle da doprinesu da se u Srbiji prevaziđe raskorak u percepciji odnosa sa tom vojnom alijansom koji je, kako je dodala, višestruko koristan pa i za privlačenje investitora.

Korist od saradnje je očigledna, kao i od težnje regiona za integracijom u EU i NATO, rekla je ambasador i dodala da saradnja jača bezbednost i stabilnost, učvršćuje saradnju i promoviše razumevanje i suživot u regionu.

Po njenim rečma, put za prevazilaženje jaza pored plodotvornih informacija vodi i kroz otvorene debate zbog čega je, kako je dodala, Centar jedan od najpouzdanijih partnera NATO-a u Srbiji jer promviše bolje razumevanje, zajedničke ciljeve i dobrobiti zajedničkog delovanja i evroatlantskih integracija.

Savetnica generalnog sekretara rekla je da mnoge teške sitaucije, poput poslednje - kovid pokazuje da zajedničkim delovanjem lakše rešavamo problem i brže dolazimo do cilja.

Ambasador Holandije Žil Bešor Pluh govorio je i o značaju evroatalnstkog odgovora u borbi protiv koronavirusa, koji je kako je dodao sve promenio, ali je stvorio i neke nove šanse, neke druge vidove saradnje u odbrani ne samo onoj koja se tiče, sajebr kiriminala, terorizma ili migracija.

Evroatlanski odgovor na krizne sutacije, poput koronavirusa, je od velikog značaja, omogućio je Podgorici da koordinira logistiku za medicinskih transport - pomoći iz Kine, rekao je ambašador.

Međunarodna bezbednosna agenda Srbije, koja uključjue saradnju sa EU i NATO je vema važna, rekao je on i kao bitan ocenio dijalog s javnošću Srbije zbog negativne percepcije koju Alijansa ima.

Baže je na skupu govorila i o problemima lažnih vesti, da se pogrešne informacije mogu desiti, i da to nije strašno ako se isprave, ali ako se one ponavljaju to dovodi do problema jer se pretvaraju u dezinfomracije, što je opasno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: