Lideri EU postigli dogovor i sad svi mogu da odahnu. A ko je u svemu pomenuo Srbiju?

Na samitu EU o budžetu za 2021-2027. i paketu za oporavak od pandemije koronavirusa značajna finansijska sredstva dodeljena su proširenju.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.07.2020.

11:44

Lideri EU postigli dogovor i sad svi mogu da odahnu. A ko je u svemu pomenuo Srbiju?
Tanjug/John Thys, Pool Photo via AP

Tu se misli na Zapadni Balkan, rekao je mađarski premijer Viktor Orban koji kaže i da je posebno istakao Srbiju, kao ključnu za evropsku bezbednost.

Orban je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da je Srbija ključna za funkcionalnu evropsku bezbednost, kao i da je Evropskoj uniji Srbija potrebnija nego što je Srbiji potrebna EU, preneo je MTI.

Na konferenciji na kojoj je zajedno sa Orbanom govorio i njegov kolega Mateuš Moravjecki u poljskoj ambasadi u Briselu, poljski premijer je rekao da će, ukoliko EU ne uspe da integriše region, Rusija, Turska i Kina preći tamo da ispune vakuum moći.

Prema Orbanovim rečima, Mađarska i Poljska su uspele da obezbede na samitu značajna sredstva i zaštite svoj nacionalni ponos.

Orban je rekao da je pokušaj povezivanja sredstava EU sa vladavinom zakona uspešno sprečen.

Stav Mađarske da pitanja finansiranja i vladavine zakona treba da se obrađuju odvojeno prevladao je u razgovorima, što je veliki uspeh za Poljsku i Mađarsku, kazao je Orban.

Razgovori o definiciji vladavine zakona kasnije će se ponovo biti stavljeni na sto, istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: