Separatisti osuđeni na zatvor, ali samo noću

Devetero zagovornika nezavisnosti Katalonije, osuđenih zbog zabranjenog referenduma o otcepljenju od Španije, boraviće u zatvoru samo noću.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.07.2020.

22:07

Separatisti osuđeni na zatvor, ali samo noću
EPA-EFE/Quique Garcia

Kako je saopštila regionalna vlada u Barseloni, oni će preko dana i vikendima biti slobodni.

Zvaničnici među kojima i bivši potpredsednik katalonske vlade Oriol Žunkeras, osuđeni su prošle godine na zatvorske kazne od devet do 13 godina jer su 2017. organizovali referendum o samostalnosti.

Tri zatvora u kojima borave predložili su katalonskoj vladi ublažavanje uslova i poluslobodni režim izdržavanja kazne. Vlada, koja zagovara nezavisnost i podržava osuđene zvaničnike, usvojila je i potvrdila taj predlog, prenosi Hina.

Zatvorenici će sutra ujutro smeti da napuste zatvore a u njih će se vratiti u poneđeljak uveče kako bi prenoćili. Tokom vikenda ne moraju biti u zatvoru gde će praktično provoditi četiri noći od poneđeljka do četvrtka.

Španjolsko državno tužilaštvo može da se žali sudu na tu odluku, a ako se odlučili na to, poslednju reč bi mogao imati vrhovni sud.

Osuđeni katalonski zvaničnici već tri meseca imaju fleksibilan zatvorski režim. Mogu da izlaze preko nedelje da odlaze na posao šest sati ili obavljaju volonterski rad.

Iako ne smeju da obavljaju javnu dužnost, ako vrhovni sud ne odluči drugačije, mogli bi da učestvuju u izbornoj kampanji za regionalne izbore u Kataloniji na jesen ili zimu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: