Bulat: Univerzitet u Beogradu u "Prvoj B ligi", u alijansi najboljih u Evropi

Univerzitet u Beogradu (UB) je uvršćen u alijansu najboljih univerziteta u Evropi, rekao je za agenciju Beta profesor Petar Bulat, prorektor UB za nastavu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 16.07.2020.

12:58

Bulat: Univerzitet u Beogradu u
Ilustracija: Deposit photos/lightpoet

Bulat je kazao da je Evropska komisija odabrala i finansiraće naredne tri godine konzorcijum "Circle U." koji, pored UB, čine Univerzitet Arhus (Danska), Humboltov Univerzitet u Berlinu (Nemačka), Kings Koledž London (Velika Britanija), Katolički univerzitet u Luvenu (Belgija), Univerzitet u Oslu (Norveška) i Univerzitet u Parizu (Francuska). "Dobijanjem projekta, prepoznaje se položaj i značaj koji Univerzitet u Beogradu ima u evropskom obrazovnom prostoru i otvara mogućnost još bržeg nastavnog i naučnog napretka naučne zajednice Univerziteta", rekao je prorektor Bulat.

On je naveo da pripreme projekta traju više od jedne godine, tako da UB spremno dočekuje sprovođenje.

"Evropska unija je, da bi se suprostavila dominaciji američkih univerziteta, na predlog predsednika Francuske Emanuela Makrona krenula u formiranje grupacija evropskih. UB je u alijansi za koju može da se kaže da je 'Prva B liga' ", smatra Bulat.

Na pitanje Bete šta će svrstavanje u "evropsku Prvu B ligu" značiti za studente i nastavno osoblje, Bulat je rekao da će studenti UB moći da slušaju predavanja profesora najboljih evropskih univerziteta.

"I naši nastavnici će imati priliku da predaju na fakultetima iz te alijanse. Imaćemo pristup svim najnovijim iskustvima iz Zapadne Evrope i, samim tim, mogućnost da to implementiramo na našem Univerzitetu", naveo je Bulat.

On je kazao da će među univerzitetima iz alijanse biti razmene studenata, što je i "velika šansa za promociju naše države i naših nastavnika".

"Univerzitet u Beogradu biće nosilac razvoja u oblasti biomedicinskih nauka. Mi ćemo organizovati multidisciplinarni tim koji će da radi na razvoju nauke uz saradnju studenata", rekao je Bulat i naveo projekat "razvoja najmodernijih respiratora".

Dodao je da će Univerzitet u Beogradu za planirane projekte u okviru alijanse "Circle U." dobiti 700-800 hiljada evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: