Ako bude drugog talasa, Šveđani su bili u pravu

Jedna zemlja će dolazak zime čekati sa znatno manje strepnje nego većina.

Izvor: index.hr

Utorak, 14.07.2020.

10:04

Ako bude drugog talasa, Šveđani su bili u pravu
EPA-EFE Christian Bruna

Naime, kako piše Index.hr, jedno istraživanje od prošle sedmice pokazalo je da je 30 odsto Šveđana stvorilo imunitet na koronavirus. Ako im i imunitet krda pomogne kao mera u suzbijanju virusa tokom drugog talasa, švedski pristup, koji su mnogi osporavali i kritikovali, mogao bi se pokazati opravdanim.

"Ludački eksperiment" tako su brojni stručnjaci nazvali švedski model odbrane od koronavirusa, koji se zasnivao na imunitetu krda. Index podseća da Šveđani nisu uvodili restriktivne mere poput ostatka sveta. I tako su oni, dok se većina sveta suočavala sa životom u vanrednim okolnostima, slobodno izlazili, družili se...

Osim zabrane okupljanja više od 50 ljudi, život se u Švedskoj nastavio kao da epidemije nema. Deca mlađa od 16 godina nastavila su da idu u školu. Niko nije nosio masku.

Iako su mnogi to očekivali katastrofa u Švedsku nikad nije stigla. Kao i u većini evropskih zemalja, Švedska je vrhunac u broju umrlih od kovida 19 dostigla u prvoj polovini aprila, nakon čega je usledio stabilan pad.

Takođe, grafikoni koji pokazuju uzroke smrtnosti i brojeve obolelih ne razlikuju se od istih takvih grafikona iz drugih zemalja Evrope.

Ali, sada su se i ciljevi drugih zemalja u EU promenili pa više nigde nije svrha potpuno zatvaranje već prevencija smrti pod svaku cenu. Novi Zeland je za sada uspeo iskoreniti virus, ali se zbog toga pozdravio sa svojom najvećom izvoznom industrijom - turizmom - koja uključuje deset posto njegove ekonomije i 14 odsto ukupne radne snage, prenosi dalje Index pisanje britanskog Telegrafa.

Izolovan od ostatka sveta, Novi Zeland je sada zatvorenik koji zavisi od vakcine protiv koronavirusa, a ona se možda nikada neće pronaći. I u Australiji u kojoj su mislili da su pobedili virus usledili su novi karantini i zatvaranje milionske populacije.

Virus bukti u SAD, Izraelu i Južnoafričkoj Republici, Meksiku, Rusiji....

Ako i postoji nada da će se izbeći drugi talas onda ona leži u izbegavanju kontakata, piše dalje Index. Međutim, aplikacija NHS (britanskog sistema zdravstva) "Test and Trace" nije se pokazala da delotvorna.

Iako Švedsku neće zaobići globalna recesija koja sledi, ali ako vakcina protiv koronavirusa krene da se proizvodi do jeseni, Šveđani će izgledati bezbrižno. "Ali to se neće dogoditi, a zima dolazi", zaključuje se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: