Lažna vest: Makron nije objavio tvit o proglašenju Republike Kosovo

Počela je da kruži fotografija navodne objave francuskog predsednika Emanuela Makrona na Tviteru gde je objavio da je "Konačno proglašena Republika Kosovo".

Izvor: B92

Subota, 11.07.2020.

12:28

Lažna vest: Makron nije objavio tvit o proglašenju Republike Kosovo
EPA-EFE/ Koca Sulejmanovic

Naime, u pitanju je lažna vest odnosno nepostojeća objava.

Najpre, opis fotografije na kojoj sa predsednikom Francuske sede predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači napisan je na engleskom, što Emanuel Makron nikada ne radi, već "tvituje" na francuskom jeziku.

Druga stvar koja govori o neautentičnosti objave je i ta da Hašim Tači nije bio u Parizu na sastanku jer je na putu za Hag zbog optužnice Haškog tribunala.

Pretpostavlja se da je u pitanju fotomontaža jer se na fotografiji vidi verifikovan nalog francuskog predsednika, ali se na njegovom profilu ta objava ne vidi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: