SZO: Možemo još uvek da stavimo pandemiju pod kontrolu

Šef SZO rekao je danas da je još moguće staviti epidemiju kovida 19 pod kontrolu iako se broj slučajeva zaraženih više nego duplirao poslednjih šest nedelja.

Izvor: B92

Petak, 10.07.2020.

19:51

SZO: Možemo još uvek da stavimo pandemiju pod kontrolu
EPA-EFE/ Christian Bruna

"Postoje brojni primeri u celom svetu koji su pokazali da iako je epidemija vrlo intenzivna ona i dalje može biti dovedena pod kontrolu," rekao je novinarima generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus, navodeći kao primer Španiju, Italiju i Južnu Koreju.

"Samo agresivno delovanje zajedno sa nacionalnim jedinstvom i svetskom solidarnošću može da preokrene put pandemiije", rekao je on.

On je ponovio značaj detektovanja zaraženih, trasiranja kontakata izolovanja obolelih da bi se prekinuo lanac prenosa infekcije.

U pandemiji novog korona virusa umrlo je preko 550.000 ljudi u svetu od kada je kancelarija SZO u Kini prijavila pojavu bolesti krajem decembra, prema bilansu koji sastavlja agencija Frans pres na osnovu zvaničnih izvora.

Dijagnostikovano je preko 12 miliona slučajeva, od kojih najmanje 6,5 miliona se do danas smatra izlečenim.

Medjutim iako se ublažavanje restriktivnih mera nastavlja u brojnim zemljama jača strahovanje od novog talasa.

U slučaju ponovnog pojavljivanja slučajeva zaraze treba "delovati brzo" rekla je Marija Fan Kerhove, zvaničnica SZO zadužena za pitanje Kovida-19.

Majkl Rajan, zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije, takodje je pozvao vlasti da brzo suzbijaju žarišta zaraze da bi izbegli izolaciju cele zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: