Hrvatska najavljuje nove mere radi suzbijanja epidemije

Pošto je danas u Hrvatskoj zabeleženo rekordnih 116 novih slučajeva koronavirusa, ministar zdravstva Vili Beroš najavio je nove mere.

Izvor: Beta

Petak, 10.07.2020.

18:39

Hrvatska najavljuje nove mere radi suzbijanja epidemije
EPA/Kelly Barnes

Mere su u vezi sa pojačanim nadzor okupljanja, povećanje kriterijuma za ulazak u Hrvatsku iz susednih zemalja i obavezu nošenja maski u ugostiteljstvu i trgovini, javila je agencija Hina.

"Razgovaramo o svim potrebnim merama i danas će biti utanačene", rekao je Beroš novinarima nakon sastanka Naučnog odbora u Banskim dvorima, i ujedno najavio mogućnost ponovnog održavanja redovnih konferencija za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite.

"Okupljanja poslednjih dana uzrokuju povećani broj obolelih i u našim novim merama smo se okrenuli tome, ali tako da ih nećemo zabraniti već ćemo naglasiti sve epidemiološke mere koje su do sada donele rezultate", kazao je Beroš.

Organizatori okupljanja moraće da se malo više potrude da se poštuju epidemiološke mere i voditi evidenciju o broju i imenima svih učesnika kako bi se olakšao posao epidemiolozima ako ipak izbije zaraza. Takođe se predviđa veći nadzor okupljanja kako ona ne bi postala izvor zaraze.

"Razmatrali smo i situaciju na granicama. Ona je znatno poboljšana ali s obzirom na progresiju epidemiološke situacije u susednim zemljama svakako ćemo povisiti kriterijume za ulazak u Hrvatsku i uvesti samoizolacije u trajanju od 14 dana, i izolacije koje će trajati nešto kraće, ali uz mogućnost PCR testiranja", rekao je Beroš.

Najavio je da će biti doneta nova uputstva oko upotrebe maski u određenim delatnostima za koje je procenjeno da predstavljaju najveći rizik za širenje infekcije, poput ugostiteljstva i trgovine.

Prema njegovim rečima, nema restrikcija, već selektivnih mera.

"Restrikcija nema, zabrana nema, pogotovo ne uopštenih. Ako ćemo ići u tom smeru takve će mere biti selektivne i ciljane", rekao je Beroš.

U protekla 24 sata zabeleženo je 116 novih slučajeva zaraze koronavirusom tako da je broj trenutno obolelih u Hrvatskoj 1.038.

Među njima su 104 pacijenta na bolničkom lečenju, od čega su na respiratoru četiri pacijenta. Dve osobe su preminule.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: