Britanci upozoreni: Promene su neizbežne

Brisel je danas upozorio London da su "promene neizbežne" posle prelaznog perioda Bregzita koji ističe krajem godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.07.2020.

21:50

Britanci upozoreni: Promene su neizbežne
Ilustracija: Deposit photos/Veneratio

Dodao je da planira usvajanje privremenih mera kako bi se sačuvala finansijska stabilnost sa Velikom Britanijom.

Ta najava dolazi posle nedelju dana pregovora u Londonu o budućim odnosima dve strane, a koji su ponovo završeni "sa velikim podelama", ocenio je večeras evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije (Michel Barnier).

"Bez obzira na rezultat (pregovora), biće neizbežnih promena od 1. januara 2021. godine", kada se Velikoj Britaniji, koja je iz članstva u EU istupila 31. januara, završava prelazni period tokom kojeg nastavlja da primenjuje evropska pravila, naveo je Barnije na Tviteru.

O tim promenama piše u dokumentu na 35 strana koje je danas objavila Evropska komisija.

"Sloboda kretanja, dobara i usluga kako je predviđeno pravilima EU, neće se više primenjivati kad istekne prelazni period", navodi se u dokumentu i dodaje da će to uveliko uticati na prekogranične razmene dobara i usluga, kao i na kretanje građana.

Brisel je pozvao sve ljude, preduzeća i javne administracije da imaju u vidu takve neizbežne promene.

U dokumentu se dodaje da EU planira kratkoročno da usvoji određene mere u cilju izbegavanja eventualne finansijske nestabilnosti.

Velika Britanija je 31. januara zvanično istupila iz članstva u EU, posle čega je usledio prelazni period do kraja godine. Do tada bi London i Brisel trebalo da postignu sporazum o budućim odnosima.

Dve strane treba da se dogovore između ostalog o pitanjima trgovine, bezbednosti, energetike, ribolova i saobraćaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: