CEAS: Očit pokušaj slabljenja pregovaračke pozicije Srbije sa Prištinom

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) najoštrije je osudio nasilje i vandalizam kome su pribegli sinoćnji demonstranti ispred Skupštine.

Izvor: B92

Sreda, 08.07.2020.

12:54

CEAS: Očit pokušaj slabljenja pregovaračke pozicije Srbije sa Prištinom
Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Kako se navodi u saopštenju, CEAS ukazuje da su "glavne vođe nasilnih demonstracija koje je javnost imala priliku da vidi izrazito pro-ruski nastrojeni akteri javnog života".

"Onine biraju sredstva da delegitimišu pokušaje Republike Srbije da pod okriljem političkog Zapada postignu kompromis o novom statusu Kosova kroz sveobuhvatni multidimenzioni sporazum koji bi uvažio argumente RS s jedne, a zadržao je na evropskom putu s druge strane. Zato trenutak njihovog održavanja, dan dva pre važnih sastanaka koje državni vrh ima upravo u vezi sa dijalogom sa Prištinom", navodi se.

Kako se dodaje, ta organizacija je već ukazivala na akcije Srđana Noga, Novice Antića i Mlađana Đorđevića tokom ranijih protesta.

"Ukazivali smo i na to da se ostala samoproglašena demokratska opozicija koja taj aspekt njihovog delovanja nikad nije osuđivala, niti se od njega ograđivala, deluje vrlo licemerno kad se o stanju ljudskih prava, medijskih sloboda i vladavine prava žali evropskim, a ne kremaljskim institucijama. Nogo i slični su oni koji podržavaju ruske politike zbog kojih je EU Rusiji zavela sankcije", ocenjuje se.

U saopštenju se navodi i da je u pitanju "penetracija pro-kremaljskih struktura", te da su i ranije upozoravali na delovanje navodno pro-EU pokreta Ne davimo Beograd.

"Ruski nasilni nedemokratsko-autokratski pokušaji kopiranja nenasilnih iskreno pro-demokratskih pokreta već su viđeni i u Ukrajini i u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji", ocenjuje se.

CEAS je navoi i da se nada da će "pravi analitičari i ozbiljni političari na Zapadu i ove nasilne demonstracije, koje imaju iste metode delovanja i čiji akteri dele iste vrednosti i kontakte, videti tačno tako".

"Njihov zajednički cilj je zaustavljanje stabilizacije i demokratizacije Zapadnog Balkana, kompromisno rešenje preostalih otvorenih pitanja koje bi ceo region, a i Srbiju, jače usidrio na političkom Zapadu. To je, u ostalom i interes nekih u Moskvi", ocenjuje se.

CEAS osuđuje prekomernu upotrebu sile protiv pojedinaca - koje Ministarstvo unutrašnjih poslova mora odmah udaljiti sa zadataka, ali ukazuje da ti incidenti nikako nisu glavna okolnost koja se mora uzeti u obzir tokom praćenja ovih dešavanja.

"Sa žaljenjem konstatujemo da dimne bombe, baklje i sporadična policijska brutalnost, nažalost privlače ovih dana više pažnje Zapadnim medijima nego mnogi pozitivni trendovi u Srbiji", navodi se.

"Iskreno se nadamo da oni neće posezati za metodama pro-kemaljskih struktura i legitimne vlasti destabilizovati vrbovanjem delova sistema bezbednosti", zaključuje se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: