Uhapšen profesor koji je kritikovao vlast zbog epidemije

Kineske vlasti uhapsile su profesora Su Žangruna koji je kritikovao postupanje države u krizi izazvanoj epidemijom koronavirusa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2020.

18:11

Uhapšen profesor koji je kritikovao vlast zbog epidemije
Ilustracija:Getty Images / Stringer

Suovi prijatelji kažu da se čak 20 ljudi pojavilo u njegovoj kući u Pekingu rano jutros, oduzevši mu računar i papire, prenosi BBC. On je ranije ove godine stavljen u kućni pritvor, nakon što je objavio članak o odgovoru vlade na pandemiju.

Geng Siaonan, prijateljica profesora, rekla je za Njujork tajms da je Su navodno bio "mentalno spreman da bude odveden".

"Držao je kesu sa odećom i četkicom za zube okačenu na ulazna vrata, kako bi bio spreman za to", rekla je Geng.

Takođe mu je bilo zabranjeno da predaje na Univerzitetu Cinghua, jednoj od glavnih institucija u zemlji, nakon što je kritikovao uklanjanje ograničenja predsedničkog mandata, što bi omogućilo da predsednik Si Ðinping ostane na položaju doživotno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: