"Učiniću sve da odnose Srbije i SAD dovedem do najviše tačke u istoriji"

Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri izjavio je danas da će učiniti sve što može da srpsko - američke odnose dovede do najviše tačke u istoriji.

Izvor: Tanjug

Subota, 04.07.2020.

12:26

Screenshot/TV Prva

Godfi je na video proslavi 244. Dana nezavisnosti, uz intoniranje himni Srbije i SAD, rekao da prošlost ukazuje da prijateljstvo i partnerstvo SAD i Srbije ima potencijal da bude jače i dublje i naglasio da SAD žele da pomogne Srbiji da "krupnim koracima, kao lider Zapadnog Balkana, ide ka članstvu u EU".

"SAD bi želele da u ovom regionu bude više stabilnosti i prosperiteta. Za to se zalaže specijalni izaslanik predsednika Donalda Trampa, Ričard Grenel, i nada se da će se uz pomoć privrede i investicija uspostaviti više normalnosti u odnosima Beograda i Prištine", rekao je Godfri.

Kako je kazao, ideali SAD su mir, blagostanje i partnerstvo i poželeo je Srbiji da u miru i blagostanju zauzme svoje zasluženo mesto u zajednici evropskih naroda.

"Amerika želi da prestane odliv mozgova, da se Srbija posveti reformama koje su potrebne da se izgradi tranparentno, praktično i efikasno sudstvo. Amerika se nada da će Srbija izgraditi političku kulturu u kojoj se slobodno raspravlja o širokom spektru različitih mišljenja", rekao je ambasador.

Godfri je podsetio da su SAD u prethodnih 20 godina pomogle Srbiju sa skoro milijardu dolara pomoći i četiri milijarde direktnih investicija od strane američkih firmi, a da su tokom epidemije kovid-19 pomogle Srbiju sa skoro tri miliona dolara pomoći, pre svega u vidu nabavke zaštitne opreme za biračka mesta.

Godfri je u govoru naveo da je ovo njegova prva proslava 4. jula u Beogradu i da je za osam meseci, koliko je ambasador u Beogradu, iako je većinu vremena proveo zatvoren zbog epidemije, imao priliku da poseti razne delove Srbije u kojime je bio srdačno dočekivan.

Ambasador se zahvalio i svima koji su se poslednjih meseci trudili da ostanemo zdravi i bezbedni.

"Lekari, medicinske seestre, policija, radnici u marketima, dostavljacvci, prosvetni radnici, roditelji koji su se trudili da održe pažnjuu dece, radnici gradske čistoće, hvala svima vama, vi ste pravi heroji. Jedva čekam da nastavim svoje doživljaje u Srbiji, upoznam sve vas i saznam što više o ovoj divnoj zemlji", zaključio je Godfri.

Proslavi, koja je prvi put organizovana virtuelno, prisustvovali su Godfri, njegova supruga, sinovi, Godfrijev zamenik i ostalo osoblje ambasade.

U okviru proslave održan je i virtuelni koncert članova orkestra američkih vojnih snaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: