Američki ambasador: Stvarno pomirenje Beograda i Prištine je možda na dohvat ruke

Ambasador SAD Entoni Godfri rekao je da je uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Beograda i Prištine realno ostvariv cilj.

Izvor: Tanjug

Petak, 03.07.2020.

17:04

Američki ambasador: Stvarno pomirenje Beograda i Prištine je možda na dohvat ruke
Screenshot/TV Prva

On je rekao da bi takav cilj brzo doneo konkretne rezultate, te konstatovao da je možda, kako kaže, stvarno pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke.

"Ekonomska saradnja ojačala bi poverenje dve strane i dovela i do unapređenja veza i u drugim oblastima. Možda nam je stvarno pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke. Nema razloga za dalja odlaganja", rekao je Godfri u intevjuu za časopis CorD i dodao da takav stav dele i specijalni izaslanik Ričcard Grenel, Bela kuća, Stejt department i njegov tim u Ambasadi.

Na pitanje da li moguće da se brzo dođe do nekog sporazuma za Kosovo i Metohiju i da bi on kako se spekulisalo mogao biti doneto čak pre izbora u SAD Godrfri odgovara: "Zašto da ne?" .

"Meni se čini da je sasvim realno da predstavnici obe strane žele da sklope trajan dogovor koji bi unapredio živote građana i doneo stabilnost", rekao je Gotfri i dodao da nastavak tenzija sprečava mogucnost za rast i napredak svih u regionu.

Politika Vašingtona prema regionu se, kako navodi, neće menjati, bez obzira na to ko će, u novembru, biti izabran za predsednika SAD i ističe da povratak dijalogu Beograda i Prištine nije partijsko pitanje.

"Stabilnost i napredak u regionu ciljevi su koje podržavaju obe glavne političke partije u Americi", rekao je ambasador.

Komentarišući zainteresovanost američkih investitora za Srbiju Godfri je rekao da se čini se da je Srbija poslednjih godina u boljoj ekonomskoj poziciji u odnosu na mnoge druge zemlje, zahvaljujući mudroj fiskalnoj i stabilnoj monetarnoj politici.

Na pitanje o izbornom procesu u Srbiji, uslovima i bojkotu, Godfri je rekao da SAD ne spore opravdanu zabrinutost opozicije zbog manjka medijskog prostora i drugih nedostataka u izbornom postupku, ali je dodao da SAD bojkot nisu smatrali dobrom alternativom izborima.

"Verujemo da bojkot, zapravo, ograničava mogućnosti opozicije da se bori za promene. U svakom slucaju, naš zajednički cilj ostaje jačanje demokratije u Srbiji", rekao je on i dodao da će ambasada raditi na podsticanju slobode medija, na jačanju civilnog društva, kontrole vlasti od građana.

"Kako je EU istakla, kao i mnogi drugi uostalom, Srbija ima još dosta posla oko unapredenja izbornog sistema", rekao je on i dodao da su SAD kao i mnogo drugi zabrinuti zbog stanja medija u Srbiji i negativnih ocena koje "stižu od Reportera bez granica, EU, OEBS-a ..."

Godfri na pitanje kako vidi trenutne odnose Srbije i Crne Gore, kaže da brine rastuća napetost međusobno ostrašćena retorika, uz ocenu da po njegovom mišljenju odredeni mediji i političari u Srbiji dodatno raspiruju tenzije i podstiču ogorčenost da bi imali što veći tiraž".

Godfri je uz ove ocene istako i stav da sloboda veroispovesti predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava.

Govoreći o pandemiji, i tome da će 4.jul u Srbiji biti proslavljen preko društvenih mreža i da je na proslavu pozvao celu Srbiju, Godfri je optužio Komunisticku partiju Kine, da bi danas situacija u svetu mogla biti znatno drugačija, da nije, kako tvrdi, prikrivala informacije o izbijanju zaraze.

"Prikrivanje informacija podriva poverenje gradana, kao i samu demokratiju, stabilnost, pa i bezbednost. Nasuprot tome, stvara mogucnosti za korupciju i razne zloupotrebe", rekao je on i dodao da je sučeljavanje sa istinom, uz slobodne medije i otvorenu diskusiju, osnov za dobro upravljanje državom, za mir i napredak.

"To važi i za SAD i za Srbiju, kao i za bilo koju drugu državu u svetu", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: