"Molimo se Bogu da ne moramo da otvorimo 'Mišović' u letnjim mesecima, jer ako do toga dođe..."

Ako "Dragiša Mišović" u letnjim mesecima mora biti proglašena kvid bolnicom, onda bi bili u teškoj situaciji, izjavio sinoć predsednik Srbije.

Izvor: B92

Petak, 03.07.2020.

07:35

Sascha Schuermann/Getty images/Ilustracija

"Ako mere koje će vlada doneti ne budu dale rezultate, a konsultovali smo se sa ljudima iz Kriznog štaba i naša namera je da slušamo one koje znaju, onda ćemo uvesti dalje mere", rekao je Aleksandar Vučić, sinoć u emisiji RTS-a.

"Da sam ja odlučivao, zatvorio bih Beograd, uveo policijski čas. Dao sam sebi pravo da to mišljenje iznesem struci, koja smatra da to trenutno nije potrebno", kazao je sinoć Vučić.

Ukazao je da prihvatanjem mišljenja struke država pokazuje poštovanje prema struci, ljudima koji se svakog dana bore, a o kojima mnogi svakodnevno govore najgore. S tim u vezi, naveo je primer Gorana Stevanovića koji je u prethodna dva dana pregledao 200 ljudi, dok su ga vređali, proklinjali.

Smetaju ljudima, kako kaže, oni koji rade i koji se bore, i dodao da je uvek na strani onih koji se bore.

Ukoliko nove mere ne budu dovoljne biće uvedene dalje, najavio je on, dodajući da neće da rizikuje živote građana.

Podvukao je da je najvažnije da zdravstveni sistem izdrži, te ukazao da jedino što još nije otvoreno kao kovid bolnica jeste "naš spejs šatl" "Dragiša Mišović".

"Molimo se Bogu da ne moramo da otvorimo 'Mišović' u letnjim mesecima, jer ako do toga dođe onda smo u teškoj situaciji. Čuvamo ljude u 'Mišoviću', ne što volimo više njihove lekare i medicinske sestre od onih u Zemunskoj bolnici, u Pančevačkoj ili na Zvezdari, već što želimo da ih sačuvamo da budu odmorni za novembar", objasnio je Vučić.

Podsetio je da je "Mišović" bila bolnica u kojoj je, pre nego što smo ušli u borbu sa koronom, bilo 25 respiratora, a danas ih ima 165, koji imaju kiseonički mod I mehaničku ventilaciju za najteže slučajeve.

Podvukao je da je to naša najsnažnija bolnica.

Na pitanje da li će se ponovo otvoriti privremena bolnica na Sajmu, rekao je da mogu da se otvore i Arena ili Pionir, ali to su bolnice za lakše slučajeve, dok su ove druge bolnice za teže bolesnike. Osvrnuvši se ponovo na mogućnost uvođenja daljih mera rekao je da nema nikakve sumnje da će to učiniti, jer ne beži od lične odgovornosti za sprovođenje najtežih mera.

"Na kraju, šta god i kako god da se dogodi, svakom ću biti kriv. Kada je već tako, meni je zdravlje ljudi najvažnije. Neću da gubimo ni starije, ni mlađe što se dugo ne jave ili imaju neke druge bolesti. Odmah vam kažem ako u tri do četiri dana ovo ne bude donelo rezultate, a mere donosimo na dve nedelje, moramo ići sa daljim merama », kazao je Vučić.

Na pitanje šta znači zatvaranje Beograda, rekao je da niko ne sme da uđe i izađe iz grada, i dodao da je na struci da odluči da li će to biti za 10 ili 17 opština, ali je teško odvojiti jednu od druge strane Palilule ili Čukaricu od Sremčice i slično. "Ne treba niko da žuri natrag, Te mere ne donosimo i nismo, jer je stručni tim protiv toga, ali ako situacija ne bude pod kontrolom ne bih isključio i tu mogućnost", objasnio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: