Australija se priprema za "opasniji svet posle pandemije"

Australijski premijer najavio je da će njegova zemlja nabaviti projektile dalekog dometa i vršiti istraživanja na planu hipersoničnih oružanih sistema.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2020.

17:33

Australija se priprema za
Ilustracija: Depositphotos/ paulo071

Morison je to najavio pripremajući se za novi, opasniji svet u periodu nakon pandemije, a imajući u vidu za sve veće rivalstvo u indopacifičkom regionu.

Londonski Gardijan piše da će Morison u sutrašnjem obraćanju predstaviti plan jačanja australijskih vojnih snaga koji podrazumeva snažnije kapacitete namenjene odvraćanju potencijalnih neprijatelja, budući da, kako je rekao, zbog rastućih tenzija između Kine i SAD, region postaje poprište dominantnog globalnog nadmetanja našeg doba.

Prema pisanju lista, Morison će obelodaniti nameru da se tokom sledeće decenije za kupovinu novih i nadogradnju postojećih odbrambenih kapaciteta izdvoji 270 milijardi dolara, što je znatno više od 195 milijardi opredeljenih za desetogodišnji period posle 2016. godine, kada je objavljena poslednja "bela knjiga" ministarstva odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: