EU od sutra otvara granicu za srpske državljane

Savet EU je danas usvojio preporuke o postepenom otvaranju granica EU za državljane 14 zemalja od 1. jula, među kojima su i Srbija i Crna Gora.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.06.2020.

15:46

EU od sutra otvara granicu za srpske državljane
Ilustracija: Depositphotos/ lightsource

Preporuke se temelje na procenama epidemiološke situacije što će se činiti svake dve nedelje, ali u slučaju naglog pogoršanja situacije u nekoj zemlji može se primeniti postupak "brzog odlučivanja", navodi se u saopštenju Saveta EU.

Glavni kriterijum je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana bude "blizu ili ispod proseka EU" na dan 15. juna kada je prosečan broj novozaraženih u EU na 100.000 stanovnika bio 16.

Takođe se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih.

Treći kriterijum odnosi se na ukupan odgovor svake zemlje na epidemiju, uključujući testiranje, praćenje kontakata i izveštavanje kao i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, a u obzir će se uzimati i informacije koje dostave delegacije EU iz tih zemalja.

Na spisku su još Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis i Urugvaj. Kriterijume zadovoljava i Kina, ali iz te će se zemlje moći ulaziti u EU ako Peking ukine zabranu za ulazak građana EU.

Državljani Monaka, Andore, San Marina i Vatikana imaju isti tretman kao državljani EU.

Popis i kriterijumi za ulazak odnose se na na putovanja koja nisu nužna. Preporuke nisu pravno obvezujuće jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada državama članicama.

Građani država članica EU kao i građani trećih zemalja koji imaju legalno prebivalište u EU i članovi njihovih porodica i dalje mogu ulaziti u EU iz trećih zemalja.

Restrikcije se ne odnose ni na određene kategorije osoba, poput zdravstvenih radnika, radnika u pograničnim zonama i osoba koje rade na transportu roba. U Savetu EU naglašavaju da preporuka nema zakonski karakter, a da su zemlje članice ”odgovorne za primenu sadržaja preporuke”.

”Zemlje članice mogu, transparentno, postupno da podižu ograničenja na putovanja samo za zemlje sa liste. One ne bi trebalo da odlučuju o ukidanju restrikcija na putovanja za zemlje koje nisu na listi pre nego što se to koordinisano ne dogovori”, navodi se u saopštenju Saveta EU.

To praktično znači da građanima 15 zemlja koje su se našle na listi nije automatski i pod istim uslovima dozvoljen ulazak u sve zemlje članice EU.

Češka je tako već najavila da će otvoriti svoje granice samo za osam zemlja sa ove liste, a jedino za Srbiju i Crnu Goru ”bez ograničenja”, odnosno bez testova i karantina.

Sa druge strane, Nemačka bi tek trebalo da odluči da li će i pod kojim uslovima dozvoliti ulazaka zemalja sa ”dogovorene liste”.

Kako su granice uvek bile u nacionalnoj, pa i pokrajinskoj u slučaju Nemačke, nadležnosti zemlja članica, opšta je preporuka da se pre kretanja na put građani Srbije dobro raspitanju o uslovima koji važe u zemlji koja im je destinacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: