Poruka EU Prištini: Primili k znanju, a sad...

Brisel "primio k znaju" najavu Tačija da će ostati na dužnosti do potvrđivanja optužnice. Poruka Prištini: odlučite ko vas predstavlja u nastavku dijaloga.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.06.2020.

13:47

Poruka EU Prištini: Primili k znanju, a sad...
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Portparolaka EU Viržini Batu je povodom evropskih planova za nastavak dijaloga Beograda i Prištine naglasila da je Brisel upoznat sa namerom predsednika Kosova i dodadašnjeg glavnog pregovarača Prištine Hašima Tačija da uprkos podignutoj otužnici za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti ostane na dužnosti.

"Pozivamo na punu saradnju sa Specijalnim sudom. To je važan pokazatelj opredeljenosti Kosova za vladavinu prava što je ključni element za napredak na putu EU integracija”, kaže Batu.

Upitana da li će Tači biti prihvatljiv sagovornik za EU za nastavak dijaloga zakazanog za jul, Batu ponavlja da EU "ne komentariše" sudske procese, niti prejudicira odluke kosovskih vlasti.

"Nije na EU da bira sa kim će da razgovara u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Na kosovskim vlastima je da odluče ko će najbolje predstavljati njihove interese", poručila je Batu.

Predsednik Kosova Hašim Tači je zbog podizanja optužnice pred Specijalnim tužilaštvom za Kosovo odustao od sastanka sa predsednikom Srbije koji je bio planiran za 27. jun u Vašingtonu.

Tokom jula očekuje se da se održi samit u Parizu posvećen dijalogu Beograda i Prištine kao i jedna runda razgovora u Briselu. Za sada nije poznato ko će predstavljati Prištinu na tim sastancima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: