Bez maske 70 odsto, ako jedan nosi pet odsto VIDEO

Dr Darija Kisić Tepavčević, gostujući u Jutarnjem programu TV Prve objasnila kada, koliko i koga štiti maska.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2020.

10:07

Bez maske 70 odsto, ako jedan nosi pet odsto VIDEO
Tanjug, Sava Radovanoviæ

Podsetimo, Krizni štab je u ponedeljak doneo nove mere u borbi protiv širenja koronavirusa, a jedan od tih je obavezno nošenje zaštitnih maski u Beogradu u gradskom prevozu i svim zatvorenim prostorijama.

Na pitanje zašto je u studio TV Prve, za razliku od ranije kada je za vreme vanrednog stanja dolazila bez maske na licu, dr Kisić Tepavčević kaže da je time htela dsa pošalje jasnu poruku o vađnosti nošenja maski.

"Udaljenost između mene i vas jeste dovoljna, ali dodatnom merom skrećemo pažnju. Ja sam u studio došla u studio kroz hodnike, u zatvorenom smo prostoru...", kazala je ona.

Upitana ko se danas testira i da li u analizi podataka postoji neka sličnost ili pak razlika u odnosu na mesec april, objašnjava da ako se gledaju apsolutni brojevi svi današnji podaci liče na aprilske, ali ističe da razlike ipak postoje.

Prema njenim rečima sada imamo više asimptomatskih oblika obolevanja. Takođe, dodaje da se sada više testiraju osobe koje su imale kontakte s obolelima.

Međutim, ono što građane muči je da li osim koronavirusa vlada i neki drugi virus jer nije svaka temperatura prouzrokovana virusom kovid-19, dr Kisić Tepavčević kaže:

"Teško nam je da razmišljamo o bilo kojoj drugoj infekciji, u doba pandemije. Imamo još uvek i grip i to nije neobično. Imao i razne virusne i bakterijske ingfekcije. Sada se svi osluškujemo i pratimo te respiratorne tegobe", kaže ona.

Na pitanje da li nas maska štiti od svih tih problema, odnosno da li nas one štite i od gripa, Kisić Tepavčević kaže da je najvažnije ne dozvoliti virusu da uđe u telo i da se prenosi.

Fizička distanca je nekada i sama po sebi dovoljna, ističe doktorka i dodaje da je nošenje maske još bolja preventivna mera. Kao primer je navela procente i upoređivanje podataka za osobe koje nose i koje ne nose maske.

"Ukoliko je u prostoriji jedna osoba koja ima koronavirus i jedna koja je osteljiva, i ako su te dve osobe udaljene manje od jednog metra, verovatnoča da će se zaraziti je 70 odsto, uz to da je dužina kontakta minimum 15 odsto. verovatnoća ide i do 80 odsto", objašnjava dr Kisić Tepavčević.

"Ukoliko ta osoba nosi masku, a osetljiva osoba ne nosi, a uz bliskom su kontaktu, verovatnoća da će se osetljiva osoba razboleti pada na pet odsto", zaključila je ona.

Govoreći o tvrdnjama da visoke temperature i UV zračenje uništavaju koronavirus, ona ističe da moramo da shvatimo da je koronavirus tu, da nikada nije nestao i prenosi se koliko mu neko dozvoli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: