Palestinci spremni na direktne pregovore s Izraelom

Palestinci su spremni da obnove direktne pregovore sa Izraelcima i za manje izmene granica.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2020.

23:55

Palestinci spremni na direktne pregovore s Izraelom

Do tog zaključka se dolazi sudeći po kontrapredlogu na američki plan za Bliski istok do koga je danas došao Frans pres.

Palestinski premijer Muhamed Štajeh je predstavio predlog Palestinaca početkom juna ali nije ulazio u detalje.

Taj predlog je odgovor na plan administracije predsednika SAD Donalda Trampa kojim se predviđa izraelska aneksija delova Zapadne obale i stvaranje demilitarizovane palestinske države na preostalom delu te teritorije.

Na osnovu Trampovog plana istočni Jerusalim ne bi bio glavni grad te države iako Palestinci to planiraju.

Izrael je pohvalio Trampov plan i u sredu se očekuje odluka o primeni, a Palestinci su ga odbacili u potpunosti.

U dokumentu datom četvorki bliskoistočnih mirovnih posrednika, koju čine EU, UN, Rusija i SAD, Palestinci su najavili da su "spremni da obnove direktne bilateralne pregovore tamo gde su stali".

"Niko nema toliko interesa kao Palestinci za postizanje mirovnog sporazuma i niko ne može toliko da izgubi kao Palestinci u nedostatku mira", piše u dokumentu na četiri strane.

"Mi smo spremni da imamo našu državu sa ograničenim brojem komada oružja i snažnom policijom održava red i mir. Spremni smo da prihvatimo prisustvo treće strane na osnovu mandata (UN) da osigura ispunjenje mirovnog sporazuma o bezbednosti i granicama", navela je Palestinska uprava aludirajući na NATO kao "vodeću međunarodnu snagu".

U dokumentu se takođe predlažu "male izmene na granici koji će biti zajednički dogovorene i zasnovane na granicama od 4. juna 1967", kada je počela okupacija Zapadne obale.

Kada je objavio kontrapredlog 9. juna premijer Štajeh je naveo da će transfer teritorija biti jednak po "veličini i vrednosti".

U vezi sa pitanjem statusa Jerusalima, jednim od velikih nesporazuma u izraelsko palestinskom sukobu, Palestinci su ponovili da želju da istočni deo tog grada koji je Izrael okupirao i anektirao bude glavni grad držrave kojoj teže.

"Ako Izrael proglasi aneksiju bilo kog dela palestinske teritorije to će značiti poništavanje svih potpisanih sporazuma", zaključuje se u dokumentu.

Izrael namerava da anektira stratešku dolinu Jordan i sva jevrejska naselja na Zapadnoj obali, odnosno oko 30 procenata te teritorije.

Više od 2,8 miliona Palestinaca živi na Zapadnoj obali uz oko 450.000 jevrejskih naseljenika u naseljima koja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: