"Optužnica je 'šargarepa' za Beograd"

Ne očekujem da će Hašim Tači biti osudjen za ratne zločine na Kosovu, izjavio je David Štokinger, jedan od funkcionera Socijaldemokratske partije Austrije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.06.2020.

12:43

EPA-EFE/ Georgi Licovski

Prema njegovom mišljenju, objavljivanje predloga optužnice protiv Tačija je više "šargarepa" za Beograd, jer zapad, pre svega SAD i EU, žele da postignu konačno rešenje kosovskog problema, sa konačnim ciljem priznanja Kosova.

Smatra inače da Tači neće biti osuđen, imao je, kaže, dobre veze sa Zapadom, a ima i sa aktuelnim zapadnim političarima i diplomatama.

To se videlo, navodi Štokinger u izjavi dostavljenoj Tanjugu, i prilikom predstavljanja njegove knjige „Hašm Tači - Nova država, moderan državnik" na Bečkoj diplomatskoj akademiji pre dve godine.

Podsetio je da je Tačio bio tesni saveznik, delimično i u prijateljskim odnosima om sa mnogim zapadnim vojnim i diplomatskim predstavnicima, koji su OVK finansirali i opremeli, jer je NATO-u služila kao jeftina kopnena snaga u ratu protiv bivše Jugoslavije.

Tači se, naglašava Štokinger, uz svoju mrežu iz vremena rata i podrške za proglašenje nezavisnosti, vinuo do vrha političke scene u Prištini, scene kojom i inače, primećuje, dominiraju bivše vodje OVK i njihove mafijaške strukture.

„Ne verujem, na osnovu svega što se do sada desilo i što Tači sve zna, da će biti osudjen", kaže on i primećuje da bi, zapravo, ako bi Tači bio osudjen, praktično morali biti osuđeni i brojni bivši zapadni političari i vojne vođe kao što su Bil Klinton, Medlin Olbrajt, Joška Fišer, Vesli Klark...

Štokinger kaže da je za njega bilo neočekivano objavljivanje optužnice protiv Tačija i drugih, a smatra i da je broj žrtava za koje je odgovorna teroristička organizacija OVK daleko veći od onog koji se pominje u tim optužnicama.

Štokinger kaže da je saradnja NATO, EU i Tačija bila dugo godina veoma bliska i da Tači mnogo toga zna o zapadnim političarima i vojnim vođama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: