Jeromonah Gavrilo blagosiljao "škorpione" pre odlaska u Srebrenicu

Nakon prikazivanja kasete u Haškom tribunalu o likvidaciji šest Muslimana zarobljenih u Srebrenici, javnost se pitala ko je sveštenik koji blagosilja pripadnike "škorpiona" pred odlazak u borbu.

Izvor: J. Zurkoviæ, M.Jevtoviæ

Subota, 04.06.2005.

15:17

Default images

Nakon prikazivanja kasete u Haškom tribunalu o likvidaciji šest Muslimana zarobljenih u Srebrenici, javnost se pitala ko je sveštenik koji blagosilja pripadnike "škorpiona" pred odlazak u borbu. "Daj vernoj vojsci tvojoj da bude na savlađivanje neprijateljskog naroda... U ime Oca i Sina i Svjatogo duha, sretno otišao i došao..." tako je svešteno lice pred egzekuciju u Srebrenici blagosiljalo "škorpione".

Danas saznaje iz pouzdanih izvora da je sveštenik sa snimka otac Gavrilo (Marić), starešina manastira Privina Glava u istoimenom mestu kraj Šida.

Srpska pravoslavna crkva se još nije oglasila. Jeromonah Gavrilo u lokalnim krugovima važi kao kontroverzni sveštenik, jer mu mnogi za "greh" uzimaju što se u poslednjih nekoliko godina bavio isceliteljstvom. U manastiru su takoreći svakodnevno neopisive gužve, redovi naroda koji traži pomoć za nešto.

Juče je u manastiru bila gužva, jer je bio svetac Sv. car Konstantin i carica Jelena, pa su meštani iskoristili priliku da dan provedu u molitvi, pošto je pre nekoliko godina baš na taj dan led potukao svu letinu, a seljani izbegavaju da toga dana rade u polju. Otac Gavrilo nije bio dostupan za izjavu zbog obaveza u manastiru.

Ono što se pouzdano zna je da je manastir Privina Glava poslednjih godina potpuno renoviran, dograđeni su konaci, zahvaljujući baš Gavrilovom isceliteljstvu, odnosno donatorima i darodavcima kojih ima sa svih strana sveta. Gavrilo, čije je svetovno ime Vidosav Marić, dugo je starešina manastira. Rođen u Višnjićevu, rano je otišao od kuće u Beograd, pa u Makedoniju odakle ga je put doveo ponovo u šidsku opštinu u, kako on kaže, čudotvorni manastir Privina Glava.

Ovaj manastir je, inače, opljačkan prošle godine na katolički Božić, a lopovi su odneli 25.000 evra, tri hiljade švajcarskih franaka, pola miliona dinara, dukate i zlatni nakit.
- Vreme je da Srpska pravoslavna crkva podvuče crtu i suoči se sa prošlošću. Uostalom, to je i njena hrišćanska obaveza - smatra publicista Mirko Đorđević, komentarišući blagoslov dat "škorpionima".

On smatra da SPC mora ne samo da se oglasi veoma jasno, već i da preduzme mere raščinjenja.
Nakon emitovanja video-zapis o likvidaciji Muslimana u Srebrenici i u kojem sveštenik blagosilja pripadnike "škorpiona" pred odlazak u borbu, Đorđević podseća da je to samo jedan od dokaza da "Srpska pravoslavna crkva nije bila samo svedok već i saučesnik u minulom ratu".

- U užasnom i potresnom snimku odzvanjaju reči sveštenika koji poziva na rat, krv i zlo, a to su scene koje smo mislili da pripadaju srednjovekovlju - kaže Đorđević. On dodaje da su brojni dokumenti koji svedoče o tome da je tokom ratova Slobodana Miloševića koji su neslavno okončani SPC bila saučesnik na svoj način - da je "pružala duhovnu logistiku ratnim vođama". Đorđević dodaje da su se iz Crkve mogle čuti reči kao što su pohvale "onom što je Milošević započeo", a brojni predstavnici tvrde struje SPC govorili su da je "Milošević heroj", a "Radovan Karadžić čist i nevin".

Đorđević podseća i da je Rimokatolička crkva posle Drugog svetskog rata isključila iz vere sveštenike koji su činili slične stvari kao i sveštenik koji se vidi na snimku streljanja Muslimana.
- Sve ovo proziva Crkvu da se oglasi - kaže on, ali i dodaje da su se nakon govora da je SPC nosila ratni krst dobijali "laki odgovori" - kako je to u stvari napad na Crkvu.
Đorđević, koji već duže prati dešavanja u SPC, kaže da jeste optimista i da očekuje da Crkva podvuče crtu kad tad, međutim, sumnja da bi se to moglo uskoro dogoditi. On konstatuje da se već sada može čuti, recimo od episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija, drugačiji jezik, ali i dodaje da je tvrda struja u SPC i dalje veoma jaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: