"Ne potcenjujte našu spremnost da štitimo svoju teritoriju"

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji zatražio je danas da Indija kazni odgovorne za sukobe na granici dve zemlje na Himalajima.

Izvor: Beta

Sreda, 17.06.2020.

17:53

Foto: Tanjug/AP Photo/Ajit Solanki

On je upozorio Nju Delhi da ne potcenjuje odlučnost Pekinga da štiti teritoriju koju smatra svojom.

Vang je to zatražio u telefonskom razgovoru sa šefom indijske diplomatije Subramanjamom Džaišankarom, dva dana posle sukoba vojnika dve zemlje u pograničnoj oblasti.

Indija je navela da je u sukobu poginulo 20 njenih vojnika, dok nije poznato da li je žrtava bilo i na kineskoj strani.

Vang je kazao da je Kina zatražila od Indije da sprovede temeljnu istragu i da "oštro kazni" odgovorne.

"Bilo bi dobro da indijska strana ne pravi netačnu procenu situacije i da ne potcenjuje snažnu odlučnost Kine da štiti svoju suverenu teritoriju", naveo je Vang u pisanoj izjavi.

On je ponovio kineske tvrdnje da je Indija isključivo odgovorna za sukob, pošto su njene snage prešle Liniju stvarne kontrole koja razdvaja hiljade vojnika dve strane u toj oblasti.

Vang je naveo da je Džaišankar objasnio poziciju Indije i da je rekao da je Nju Delhi posvećen razgovorima i smanjenju tenzija.

Ovonedeljni sukobi su prva konfrontacija na granici Kine i Indije na Himalajima od 1975. godine.

Ranije danas, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan rekao je da je Pekling postigao dogovor s Indijom da mirno reše pitanje tenzija na granici na Himalajima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: