Turska ofanziva protiv kurdskih pobunjenika

Turska je danas saopštila da je avionima prebacila vojnike u prekograničnoj kopnenoj operaciji protiv turskih kurdskih pobunjenika na severu Iraka.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.06.2020.

16:06

Turska ofanziva protiv kurdskih pobunjenika

To je prva ofanziva u vazduhu i na kopnu Ankare na iračkoj teritoriji.

Ofanziva na pograničnu oblast Haftanin, oko 15 kilometara od tursko-iračke granice, pokrenuta je nakon intenzivne artiljerijske vatre na to područje, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Ankari, preneo je AP.

Operaciju komandosa podržavaju ratni avioni, napadni helikopteri, artiljerija i naoružane i nenaoružane bespilotne letelice, navodi se u saopštenju Ministarstva, objavljenom na Tviteru.

U saopštenju se ne navodi koliko vojnika učestvuje u ofanzivi.

Turska redovno izvodi vazdušne i kopnene napade protiv zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK), za koju kaže da održava baze na severu Iraka.

Ona je branila svoje dosadašnje operacije u severnom delu Iraku, navodeći da ni iračka vlada, ni regionalna iračka kurdska administracija nisu postupile kako bi uklonile pobunjenike PKK, koji navodno koriste teritoriju Iraka za organizovanje napada na Tursku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: