Grčka se sprema: U igri četiri scenarija

Nakon planova Turske da započne aktivnosti bušenja u potrazi za naftom u grčkim vodama, Atina je razradila planove za odvlačenje Turske od tih aktivnosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.06.2020.

21:05

Grčka se sprema: U igri četiri scenarija
Ilustracija: Depositphotos/ Furian

U Grčkoj i dalje žele da održe kanale komunikacije sa Ankarom, piše grčki portal Ekatimerini.

Naime, razvijena su četiri moguća scenarija kao odgovori Atine ukoliko Turska realizuje svoje planove za početak traženja bušotina.

Prema prvom scenariju, predviđa se da, ako turski istraživački brod bude poslat sa pratnjom turskih ratnih brodova, ali ne krene odmah sa istraživačkim aktivnostima, sličan broj grčkih brodova biće poslat na to područje i ostaće tamo onoliko dugo koliko i turski brodovi.

Drugi scenario predviđa da će, u slučaju da istraživački brod položi kablove za seizmička ispitivanja, grčka strana koristiti bežična sredstva za intervenciju. U suprotnom, kablove treba preseći ili sprečiti da dođu do morskog dna.

Najmanje verovatnim smatra se treći scenario. On se odnosi na mogućnost da Turska pošalje plutajući uređaj za bušenje. U ovom slučaju su uputstva jasna da bušilica nikada ne sme da dodiruje morsko dno. S obzirom na veličinu sve tri bušotine Turske naftne korporacije, grčke fregate bi to mogle da spreče.

Takođe, u ovom slučaju nije isključena upotreba hitaca upozorenja za sprečavanje bušenja.

Četvrti scenario se odnosi na kombinovanu misiju turskih istraživačkih brodova u različitim delovima grčkog kontinentalnog pojasa. Ponovo su uputstva za sprečavanje geodetskog pregleda ili bušenja u bilo kojoj tački od Rodosa do Krita jasna, piše Ekatimerini.

Upravo poslednji scenario, iako se ne smatra najverovatnijim, sve se više procenjuje, posebno nakon nedavnog vazduhoplovnog turskog prisustva u regionu od južnog Krita do Libije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: