NATO očekuje tešnju saradnju sa SCG

NATO očekuje tešnju saradnju sa BiH i SCG, kada je reč o njihovim planovima za članstvo u tom savezu.

Izvor: Beta

Utorak, 31.05.2005.

12:48

Default images

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer je u Ljubljani rekao, obraćajući se poslanicima Parlamentarne skupštine NATO-a, da obe zemlje treba da ispune određene uslove i u potpunosti sarađuju sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu.

Shefer se na početku svog obraćanja poslanicima osvrnuo na problematiku zapadnog Balkana, naglasivši da "u ovom kritičnom periodu za budućnost Kosova, NATO ostaje prisutan na Kosovu, angažuje se u Kontakt grupi i istovremeno prati proces određivanja standarda". Generalni sekretar NATO je ocenio da je to "veoma značajno u vreme kada međunarodna zajednica počinje da se bavi ključnim pitanjem u vezi sa Kosovom". "Ispuniti standarde i onda, možda, odrediti status Kosova", rekao je Shefer.

Generalni sekretar NATO je rekao i da je jaka Evropa u interesu transatlantskih odnosa. "Smatram da je za transatlantske odnose važno da se Evropa razvija komplementarno, bez podela", komentarisao je Shefer nedavni francuski i predstojeći holandski referendum o Evropskom ustavu. "Jaka Evropa je važna za NATO", istakao je Shefer, odgovarajući na pitanje slovačkog poslanika Josefa Beneša.

Generalni sekretar NATO-a je rekao i da NATO mora da prilagođava svoje strukture novim okolnostima, kao što su terorizam, širenje oružja za masovno uništavanje i konflikti izvan područja delovanja saveza. "NATO danas nije više evrocentričan, već je geografski pristup pretvorio u funkcionalni", rekao je Shefer.

Shefer je povodom delovanja saveza u Avganistanu i Iraku rekao da NATO nije mogao "prećutati nedavne događaje u Uzbekistanu", zalažući se za nezavisnu međunarodnu istragu protiv onoga što se dešavalo Andidžanu.

Učesnici zasedanja Parlamentarne skupštine NATO će zasedanje u Ljubljani završiti gledanjem medijske prezentacije vojne vežbe "Crna zora", atomskog napada na sedište saveza u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: