MPC-SPC: Istom merom

Sinod kanonski nepriznate MPC odgovorio je na odluku SPC da proglasi paralelnu crkvu u Makedoniji.

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2005.

09:57

Default images

Makedonska crkva saopštila je da Srpska pravoslavna crkva nema šta da odlučuje o crkvi u Makedoniji. Sveti sinod Makedonske pravoslavne crkve odbacio je u potpunosti sve odluke Sabora Srpske pravoslavne crkve, koje se odnose na MPC i pravoslavni narod u Republici Makedoniji.

U saopštenju Sinoda MPC-a, nakon današnje sednice, između ostalog se kaže: "Odluke Arhijerejskog sinoda SPC nemaju nikakvo pravno dejstvo u Republici Makedoniji i prema MPC-u, jer su protivjevanđeljske, protivrcrkvene, antidržavne, antinarodne i suprotne duhu svetog pravosljavlja".

Sinod MPC dalje kaže da SPC nema ni kanonsko ni ustavno pravo da donosi bilo kakve odluke za MPC još od 1959. godine, kada se izjasnila da Ustav SPC ne važi za eparhije i arhijereje u Republici Makedoniji. Sinod kanonski nepriznate MPC je kao agresiju na teritoriju Makedonije okvalifikovao pokušaj SPC da prisvoji crkvena imanja u Makedoniji. Izražavajući nadu da druge pravoslavne crkve neće podržati odluke SPC, MPC je uputila javnu zahvalnost za podršku koju, kako se navodi u saoptenju, jeste stigla od pravoslavnog srpskog naroda, istaknutih ličnosti i medija iz Srbije i Crne Gore. Kako je najavljeno, makedonskoj javnosti treba da se danas obrati poglavar MPC, arhiepiskop gospodin Stefan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: