Slučaj "Novosti"

Ministar privrede predložio malim akcionarima "Novosti" da udruže svoje akcije sa akcijama države.

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2005.

09:31

Default images

Predrag Bubalo je na sastanku sa akcionarima rekao da Vlada Srbije nije dala nikakva obećanja rukovodstvu tog lista koja se odnose na prodaju državnog paketa akcija u "Večernjim novostima". Mali akcionari kompanije "Novosti" prethodno su rekli da sumnjaju da neko iz vlasti vrši pritisak da se prihvati prva ponuda za preuzimanje preduzeća.

Prema rečima predstavnika Udruženja akcionara "Novosti 2004" Momira Čabarakape, Bubalo je predložio da država i mali akcionari udruže svoje akcije: "Na taj način bi se formirao većinski paket akcija koji bi bio ponuđen na prodaju tenderom, u skladu sa izmenama Zakona o privatizaciji, koje za nekoliko dana stupaju na snagu." U vlasništvu države je oko 30 odsto akcija "Večernjih novosti".

Bubalo je akcionarima predočio da postoji i mogućnost prodaje akcija na Beogradskoj berzi i preuzimanjem, ali je naglasio da se tenderskom prodajom po pravilu postiže najveća cena akcija. Ponudu za preuzimanje većinskog paketa akcija "Večernjih novosti" dostavio je nemački medijski koncern "Vac", koji je za jednu akciju ponudio cenu od oko 2.000 dinara.

Akcionari sumnjaju da u slučaju prodaje Vlada Srbije neće sačekati druge ponude, već će "Novosti" otići u ruke za sada jedinog ponuđača, nemačkog koncerna "Vac" (Waz), koji već drži nekoliko listova u Srbiji 

Prema informacijama koje stižu iz Vlade Srbije, "Novosti" možda i nisu akcionarsko društvo. Naime, Viši trgovinski sud je januara 2000. godine poništio privatizaciju "Novosti" i vratio ih u status društvenog preduzeća. Međutim, dve godine kasnije, tadašnja Savezna vlada donela je odluku po kojoj zaposleni postaju vlasnici 70 odsto, a država 30 odsto kapitala "Novosti".

Akcionari "Novosti" sumnjaju da se informacije o tome da su "Novosti" društveno preduzeće namerno plasiraju kako bi se unela još veća konfuzija dok Vlada ne sprovede svoju nameru: “Želimo da raščistimo stvari, da li neko vrši pritisak. Da vidimo, da upozorimo, da se mi nećemo tek tako lako predati. Ako im treba još jedna afera, imaće je, a mi se nadamo i borimo se da do afere ne dođe jer nama nije stalo do afere", rekao je prethodno Momir Čabarkapa. 

U Komisiji za hartije od vrednosti odbijaju da bilo šta zvanično saopšte jer nemaju pravo na to dok traje procedura. Zbog privatizacije "Mažestika" i "Večernjih novosti" došlo je do nesporazuma između Komisije za hartije od vrednosti i Ministarstva privrede.
Štimac: Nije bilo pritisaka (Fonet)
Mali akcionari su direktno pitali predsednika te komisije, Milka Štimca, da li je generalni sekretar Vlade Srbije Dejan Mihajlov vršio pritisak na Komisiju za hartije od vrednosti da se zaustavi procedura preuzimanja "Novosti", na šta je Štimac odrečno odgovorio.

"Ono što je bitno i na čemu insistiramo, to je da Komisija zadržava svoj integritet, kao i do sada, radi po zakonu, to je ono čega ćemo se držati. U trenutku kada ne budemo mogli toga da se držimo, to će se znati", kaže Milko Štimac, predsednik Komisije za hartije od vrednosti.

Mali akcionari  kompanije "Novosti" tvrde da već dve godine vode pravu bitku da njihove akcije izađu na berzu. Za dve nedelje trebalo bi da dobiju potvrdu iz Centralnog registra o vlasništvu nad akcijama. To se može sprečiti jedino ako Vlada objavi da su "Novosti" ipak akcionarsko društvo.

Problemi i u "Politici"

Rukovodstvo medijske kuće "Politika" saopštilo je da "ni ubuduće nema nameru da podlegne pritisku" Udruženja malih akcionara "Politike", koji su se juče okupili na protesnom skupu, tražeći odlaganje statusnih promena tog medija.

U saopštenju koje je potpisao generalni direktor "Politike" Mirko Đekić, ističe se da su tokom protesta skupu prisustvovali pre svega penzioneri "Politike" i vlasnici besplatnih akcija, ali ne i zaposleni, koji su zainteresovani za razvoj 'Politike'.

Poslovodstvo "Politike" navelo je da to Udruženje zahteva raskid ugovora između te firme i nemačkog medijskog koncerna "Vac", koji je do sada u razvoj "Politike" direktno uložio oko 25 miliona evra. Rukovodsto ocenjuje da su zahtevi Udruzenja malih akcionara "Politike" "nejasno formulisani" i dodaje da nijedan zahtev "nije konkretan i obrazložen". Kako se precizira, "Politika" trenutno ima 6.366 malih akcionara, koji raspolažu sa oko 2,02 miliona akcija.

Ocenivši da se ne može izaći na tržište sa različitim pravama akcionara, poslovodstvo "Politike" očekuje da će država doneti složene odluke o ujednačavanju prava akcionara i vrednosti akcija. Poslovodstvo tvrdi da su "takozvani mali akcionari" 31. decembra prošle godine posedovali 33,54 odsto akcija "Politike" i da ih je zastupao Centar za akcije, kao i tri udruženja građana, od kojih je jedno Udruženje malih akcionara. To Udruženje, prema navodima poslovodstva, nastoji da u javnosti stvori utisak kako zastupa sve male akcionare, a ne samo nekoliko procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: