Tadić odbio još jedan zakon

Predsednik Srbije odbio je da potpiše Zakon o vladi i vratio ga parlamentu, uz obrazloženje da nije u skladu sa Ustavom Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2005.

09:20

Default images

Predsednik Tadić smatra da pojedini članovi Zakona o vladi ulaze u ovlašćenja gradova, opština, pokrajine i javnih preduzeća, kao i da smanjuju javnost rada Vlade Srbije. Prema rečima generalnog sekretara predsedništva Aleksandre Drecun tim zakonom vlada više nije obavezna da javno objavi sve odluke koje donese

“U zakonu koji je dostavljen uzurpira se nadležnost Ustavnog suda u jednom delu, sa druge strane sa ogromnim diskrecionim ovlašćenjem zadire u prava nosilaca lokalne vlasti i organa teriotrijalne autonomije. Znači vlada na taj način ima ovlašćenje da bez ikakvih objektivnih kriterijuma, koje bi morala da obrazloži, na 15 dana obustavi bilo koji opšti ili pojedinačni akt lokalne samouprave, pokrajine ili javnog preduzeća”, kaže Drecun.

Skupstina Srbije usvojila je 23. maja Zakon o vladi, kojim je uredjena organizacija vlade, njen odnos prema parlamentu i zabranjeno dupliranje funkcija članova vlade kojima bi u sukobu bili javni i privatni interes. Protiv Zakona bili su radikali i demokrate. Očekuje se da će prilikom ponovnog glasanja ovaj zakon opet biti usvojen.

Lončar: Sitno politikantstvo

Zoran Lonèar (FoNet)
Ministar za državnu upravu Zoran Lončar iznenađen je odlukom Borisa Tadića za koju kaže da je "sitno politikanstvo". On taj potez ocenjuje kao politčki akt ne predsednika Srbije već lidera opozicone stranke: “Ta opoziciona stranka je simbolično pre nepunih nedelju dana imala po peti put priliku da sopstveni politčki rejting oproba protiv Vlade Srbije prilikom izglasavanja nepoverenja vladi i to nije uspela ni tada kao ni četiri puta pre toga. Zakon o vladi nije zakon o ovoj vladi već o jednoj instituciji koja se zove vlada.”

Marković: Sve normalno

Predsednika skupštine Predraga Markovića ne zabrinjava to što predsednik Srbije u razmaku od samo par meseci već drugi zakon odbija da potpiše: “To je ustavno pravo predsednika vrlo je važno da je ovoga puta postupio na zakonit način i neće biti nikakvih problema u skupštini kao što je prošlog puta bilo kada predsednik Tadić nažalost nije bio u zemlji, pa je jedno potpuno nemušto obrazloženje bilo dato pa se skupština bila našla u vrlo teškoj situaciji. Sada je sve ovo urađeno po proceduri i najnormalnije”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: