Prva ocena standarda na Kosovu

Njujorku je na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu, razmatran napredak u primeni standarda u Pokrajini.

Izvor: B92

Petak, 27.05.2005.

09:22

Default images

U svom izveštaju, generalni sekretar UN-a Kofi Anan najavio je da će na leto biti urađena sveobuhvatna procena dostignutosti standarda i da će uskoro imenovati svog specijalnog izaslanika za taj posao. Ukoliko procena bude pozitivna, razgovori o statusu bi mogli početi na jesen.

Nekoliko ambasadora članica SB UN naglasilo je da da sprovođenje standarda demokratskog društva mora da se nastavi i posle sveobuhvatne procene dostizanja standarda i da će primena standarda i rešavanje pitanja Kosova približiti i Srbiju i Crnu Goru evropskim integracijama.

Šta je rekao Kofi Anan

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan u svom izveštaju navodi da je zadovoljan zbog nastojanja privremenih institucija Kosova da sprovedu postavljene standarde, ali ocenjuje da nijedan od standarda nije u potpunosti ispunjen. "Zabrinut sam što i dalje ima manjkavosti u ključnim prioritetnim oblastima", kaže Anan.

Članovi SB UN razmatraju i izveštaj šefa UNMIK-a Sorena Jesen-Petersena, koji procenjuje da Kosovo "već sada pravi prve korake na putu ka Evropi i da je na neki način srećno", jer ima "malu prednost što već primenjuje standarde koje Evropa zahteva za integraciju". Petersen dodaje i da "još mnogo toga ostaje da se uradi".

Sve u svemu, S.J. Petersen je zadovoljan

Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen izjavio je pred Savetom bezbednosti da je na Kosovu načinjen veliki napredak u prethodnom periodu, a naročito kada je u pitanju bezbednost. On je naveo da je bezbednost poboljšana u svim oblastima, a da su najzaslužniji za to KFOR i kosovska policija.

"Situacija je bila veoma mirna u prethodnom periodu. Međuetničkih, multietničkih incidenata je bilo veoma malo. Što se mene tiče i u moje ime, mogu da kažem da sve druge informacije nisu prave i da situacija na Kosovu ustvari vodi ka potpunom smirivanju", kazao je Petersen.

Petersen je naveo i da je u narednom periodu od 16 odsto izbeglih, koliko se vratilo na Kosovu, 13 odsto bilo srpske nacionalnosti. On je rekao da su svi kosovski lideri pozvali raseljene da se vrate, ali da to nije učinio Beograd. "Ja sam potpuno siguran da će biti mnogo bolje i da će se mnogo više Srba vratiti na Kosovo ukoliko Beograd bude dao jasan i pozitivan signal Srbima s Kosova. Dalja integracija može biti postignuta. Međutim, ako se to ne uradi, dalji progres će biti potpuno stopiran. Ukoliko Beograd i Priština ne nastave razgovre to neće biti dobro za pokrtajinu", rekao je Petersen.

Čović osporava Petersena

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović izjavio je pred Savetom bezbednosti da izveštaj UNMIK-a ne pokazuje stvarnost na Kosovu.

Čović je naveo da nije tačna ocena da postoji sloboda kretanja u svim opštinama. "Mnogi Srbi žive u enklavama upravo zato što nema slobode kretanja i jer im je bezbednost ugrožena", rekao je Čović. On je demantovao i da Beograd ne želi da pozove Srbe da se vrate na Kosovo, već da je više puta podržavao povratak.

"Mi se iskreno nadamo da ćemo ove godine biti svedoci preokreta i da će se predstavnici UNMIK-a, privremenih institucija i lokalne samouprave saglasiti da potpišu s nama protokol o organizovanom povratku kojim bi se ovaj proces pokrenuo s mrtve tačke i učinio efikasnijim. To podrazumeva i energičnije mere u vezi s prislinim iseljavanjem onih koji pod pretnjom silom nezakonito koriste srpsku imovinu", kazao je Čović.

Nebojša Čović je naveo i da je u izveštaju Sorena Jesena Petersena trebalo da se nađu podaci i o uništenim crkvama i nezakonitoj privatizaciji srpske imovine. "Izveštaji ne bi trebalo da se pišu kako bi zadovoljili samo jednu stranu", rekao je Čović. On je ponovio da je Beograd potpuno spreman da u direktnom dijalogu traži mirno i trajno rešenje za Kosovo.

Čović je i upozorio da se ne sme kretati sa razgovorima o statusu na osnovu ovog izveštaja, jer standardi još nisu postignuti u odgovajućoj meri: "Ako uprkos tome, ipak bude odlučeno da već za nekoliko meseci započnu razgovori o budućem statusu, oni će biti opterećeni ekstremizmom albanskih lidera, koji će pogrešno shvatiti da međunarodna zajednica popušta pred njihovom politikom etničkog čišćenja. Pitanje budućeg statusa mora se rešavati dogovorom i kompromisom i pre svega uz puno uvažavanje osnovnog međunarodnog principa očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i državne zajednice Srbija i Crna Gora."

Lajon: Standardi nisu ispunjeni, ali Beograd nema uticaj

Džejms Lajon iz Međunarodne krizne grupe kaže za B92 da je potpuno jasno da standardi nisu ispunjeni, ali da međunarodna zajednica želi da vidi napredak na Kosovu i da će u tom smislu, SB UN dati zeleno svetlo UNMIK-u da krene u sveobuhvatnu procenu standarda. 

Na pitanje, kako će za svega mesec dana, kada počinje završno ocenjivanje, standardi biti u potpunosti ispunjeni, Lajon odgovara: "Nisam siguran da li ti standardi moraju biti u potpunosti ispunjeni do kraja godine. Mislim da su oni više zainteresovani da postoji napredak i mislim da su svesni da je veoma teško ispuniti bilo koji standard u potpunosti za tako kratak rok i mislim da će biti više reči o značajnom napretku ka ispunjenju standarda, a ne toliko o samom ispunjenju."

DelegacijaSCG, koju predvodi šef Koordinacionog tima za Kosovo Nebojša Čović, ukazaće da u toj okrajini nema slobode kretanja, da ne postoji elementarna zaštita imovine, da su Srbi i dalje izloženi nasilju i da nije ostvaren povratak raseljenih. Lajon smatra da Beograd nema velikog uticaja na odlučivanje u SB i to iz više razloga: "Jedan jeste nastojanje Vlade Srbije da bojkotuje kosovske izbore i kosovske institucije i čini mi se da zbog tog bojkota međunarodna zajednica smatra da Beograd nije pozitivan igrač i zbog toga, verovatno, mišljenje Vlade Srbije neće biti onoliko važno, koliko bi trebalo da bude."

Inače, premijer Koštunica u Beogradu se sastao sa ambasadorima zemalja članica Kontakt grupe i u razgovoru insistirao na poptunom ispunjavanju standarda, poštovanju ljudskih prava, povratku proteranog srpskog stanovništva, obnovi njihovih kuća i pravoslavnih svetinja, kao i na rešavanju imovinskih prava.

Šta kaže Ananov izveštaj

Sedište Ujedinjenih nacija
U tekstu koji je u četvrtak uveče objavio Savet bezbednosti, Anan je naglasio da su "svi standardi važni" i da "usresređenost na oblasti koje su od posebnog značaja za manjine na Kosovu, ne umanjuje značaj nijednog od osam standarda".

UN su definisale osam normi demokratskog društva koje Kosovo mora dostići pre početka svakog razgovora o njegovom statusu. Ukoliko sveobuhvatna procena tog procesa bude pozitivna, zvaničnici UN su najavili da bi razgovori o statusu mogli početi u septembru.

"Ključno je da predstavnici privremenih institucija, i posebno vođe kosovskih Albanaca, shvate da primena standarda nije običan test koji treba položiti kako bi se prešlo na sledeću fazu, već da su standardi pre svega ciljevi po sebi i mere političke zrelosti Kosova i volje njegovog rukovodstva i stanovništva da stvore osnove održivog multietničkog, demokratskog društva u kome svi mogu živeti dostojanstveno i bez straha", poručio je Anan. Napredak u svim traženim oblastima je, prema njegovim rečima, "ključan za uspeh i održivost procesa rešavanja budućeg statusa".

Anan je pohvalio efikasan i odgovoran način na koji je posle izbora izvršena promena vlasti na Kosovu, koja, po njegovoj oceni, ukazuje na "sve veću zrelost kosovskih institucija", ali je rekao i da je zabrinut zbog "nedavnog talasa nasilja" i poručio da je "odgovornost svih građana Kosova da se postaraju da dela ekstremista ne diktiraju budući kurs Kosova".

Generalni sekretar je zadovoljan zbog "intenziviranja napora" privremenih institucija da ispune standarde i što njihov značaj, kao "preduslova za napredak u procesu odlučivanja o budućem statusu", sve više prihvataju i rukovodstvo i građani. O statusu će se odlučivati "u skladu sa Rezolucijom 1244". Anan je poručio da će "nastavak primene standarda vremenom postati ključan za ostvarenje evropske perspektive Kosova" i da će dostizanje tih normi "dovesti do kvalitativne promene u kosovskom društvu".

Tadić: Sa Rugovom da obiđem Kosovo

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da želi da se sretne sa predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, ali da ne želi da se taj sastanak održi "na marginama" neke međunarodne konferencije.

"Potpuno je jasno da bi moj susret sa Rugovom na marginama neke konferecnije bio bez bilo kakvog efekta na situaciju u Pokrajini. Rugova i ja moramo da pokažemo da je dijalog moguć, da je neophodan i da ne boli kada Beograd i Priština razgovaraju otvoreno, makar i sa potpuno suprotnih pozicija", rekao je Tadić za vojvođanski list na rumunskom jeziku "Libertatea".

On je rekao da je spreman da zajedno sa Rugovom obiđe enklave na Kosovu gde žive Srbi, ali i mesta gde žive Albanci. "Mi moramo poslati poruku mira, tolerancije i demokratije", kazao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: