"Antifa mesecima planirala pobunu"

Pripadnici ekstremno levičarskog pokreta "Antifa" u SAD počeli su da planiraju pobunu protiv tamošnjih vlasti pre više meseci, navodi "Vašington tajms".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 04.06.2020.

19:48

EPA-EFE/ SHAWN THEW

Pobuna je širom zemlje trebalo da bude podstaknuta još u novembru, u vreme kada je kampanja za ovogodišnje predsedničke izbore u SAD zaista počela, piše list u ekskluzivnom izveštaju, pozivajući se na tvrdnje jednog zvaničnika organa reda koji ima pristup obaveštajnim podacima o toj tajanstvenoj grupaciji.

Posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu, širom SAD su se dogodile nasilne demonstracije i pljačke, a "Antifom" - čiji aktivisti su se raširili među demonstrantima - sada se intenzivno bave istražitelji, navodi list.

Komentarišući tvrdnje neimenovanog zvaničnika, analitičari ističu da bi takav potez "Antife" bio potpuno u skladu sa njenim karakterom.

"Postupci 'Antife' predstavljaju oštar raskid sa dugom tradicijom miroljubivih političkih procesa u SAD, a njena marksistička ideologija nastoji ne samo da kratkoročno utiče na izbore, već i da uništi korišćenje izbora kao određujućeg faktora političkog legitimiteta", kaže jedan analitičar.

Drugi sagovornik "Vašington tajmsa" tvrdi da izbor Donalda Trampa za predsednika i revitalizacija SAD predstavljaju pretnju po "nihilističke ciljeve 'Antife'', koja, po njegovim rečima, podstiče nasilje kako bi stvorila haos i očajanje i dovela do Trampovog poraza na predsedničkim izborima.

I sam Tramp je "Antifu" označio kao jednu od grupacija koja stoje iza nasilnih protesta, a savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Robert O''Brajen je izjavio da američki zvaničnici zahtevaju više obaveštajnih podataka o aktivnostima te grupe u svetlu događaja koji su se odigrali proteklih dana, navodi list.

Sa druge strane, ranije danas objavljeno je da kancelarija FBI u Vašingtonu ne raspolaže obaveštajnim podacima koji ukazuju na umešanost ili prisustvo pokreta Antifa u nasilju tokom protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: