Američki mediji: Bombarder B-1B - problem za rusku flotu

Strateški bombarderi B-1B Ratne mornarice SAD vežbali su lansiranje protivbrodske rakete AGM-158C (AGM-158C Long Range Anti-Ship Missile).

Izvor: Sputnjik

Sreda, 03.06.2020.

15:28

Američki mediji: Bombarder B-1B - problem za rusku flotu
Ilustracija: EPA-EFE/ Jacek Turczyk

Služe za uništenje ciljeva potencijalnog protivnika iznad Crnog mora, navodi portal "Drajv".

Kako navodi list, mogućnosti koje su pokazale SAD i njihovi saveznici mogu "predstavljati posebno ozbiljan problem za rusku flotu". Po mišljenju autora članka, slanje B-1B u Crnomorskom regionu je "još jedan signal" za Rusiju.

Ranije je komanda Ratnog vazduhoplovstva SAD u Evropi saopštila da su dva B-1B izvela let iznad Crnog mora, u pratnji lovaca jednog broja zemalja, uključujući Ukrajinu. Američki bombarderi su poleteli sa avio-baze u Južnoj Dakoti.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su sistemi PVO primetili B-1B iznad Crnog i Baltičkog mora, nakon čega su im se ruski lovci Su-27P i Su-30SM približili na bezbednu udaljenost i pratili ih, dok oni nisu promenili pravac.

Američki bombarderi su i ranije izvodili operacije u blizini granica Rusije. U Kremlju su naglasili da takvo ponašanje stvara dodatnu napetost u odnosima dveju država. Moskva je više puta pozivala Vašington da odustane od tih letova, ali su američke vlasti to odbile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: