Ganc: Vojska da pojača pripreme pre eventualne aneksije

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc poručio je vojsci da pojača pripreme u delovima Zapadne obale.

Izvor: Tanjug

Sreda, 03.06.2020.

11:43

Ganc: Vojska da pojača pripreme pre eventualne aneksije
Ilustracija: GettyImages/ Lior Mizrahi / Stringer

Pojačavajući osećaj da je vlada spremna da donese moguću dramatičnu najavu o aneksiji u narednih nekoliko nedelja, navodi CNN.

U saopštenju izdatom u ponedeljak posle podne, Ganc je naveo da je naložio šefu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) da ubrza pripreme pre političkih koraka o tom pitanju.

Poruka se shvata kao uputstvo IDF da se pripremi za moguće široko rasprostranjeno nasilje Palestinaca, kao i druge moguće regionalne posledice, ukoliko se Izrael odluči na aneksiju pojedinih delova okupirane teritorije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu tokom sve tri prethodne kampanje obećao je da će proširiti izraelski suverenitet na delove Zapadne obale, koje je Izrael zauzeo 1967. godine.

To obećanje dobilo je potpunu podršku SAD u januaru kada je američki predsednik Donald Tramp predstavio plan administracije za Bliski istok, koji predvida da Izrael anektira sva jevrejska naselja na toj teritoriji kao i u dolini Jordana.

Suprotno tome, Gancov stav na izborima bio je protiv jednostrane aneksije, on je rekao da veruje da se takav potez mora dogoditi samo uz podršku međunarodne zajednice.

Međutim, u koalicionom sporazumu, lider Plavo-belih stavio je po strani tu zabrinutost, složivši se umesto toga da bi Netanijahu mogao da donese neophodne zakone već od 1. jula, a da mu je za to potrebna samo podrška Vašingtona i izraelskog parlamenta, u kome postoji većinska podrška za aneksiju, bez obzira na podršku Ganca i njegovih stranačkih kolega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: