Vučić u pismu Si Đinpingu: Srbija podržava suverenitet Kine

Predsednik Aleksandar Vučić naveo je u pismu predsedniku Kine da Srbija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nacionalnu bezbednost Kine.

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2020.

23:26

Vučić u pismu Si Đinpingu: Srbija podržava suverenitet Kine
Foto: Epa, Efe, Koca Sulejmanovic

Vučić je to naveo u pismu Si Đinpingu povodom donošenja kineskog zakona u vezi sa Hongkongom.

Beogradski dnevnik "Politka" piše da je Vučić to pismo poslao povodom zakona o nacionalnoj bezbednosti za specijalni administrativni region Hongkong, koji je Nacionalni kongres - parlament Kine usvojio prošle nedelje.

"Kao nezavisna država, Srbija se suprotstavila mešanju u unutrašnje poslove suverene zemlje", napisao je Vučić.

Vučić je istakao da su "Srbija i Kina posvećene poštovanju međunarodnog prava na globalnom nivou" i da Srbija "osuđuje pokušaje narušavanja ponovnog ujedinjenja" te zemlje.

U pismu je Vučić izrazio i želju da Kina i kineski narod "dalje napreduju" pod rukovodstvom predsednika Sija Đinpinga.

Kineski parlament je prošle nedelje skoro jednoglasno usvojio sporni zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong kao odgovor na prodemokratske proteste protiv kineske vlasti, koji od prošle godine traju u toj nekadašnjoj britanskoj bogatoj koloniji.

"Temeljni zakon" - mini-ustav na snazi u Hongkongu od 1997. godine, kada ga je Velika Britanija vratila Kini, obavezuje vlasti Hongkonga da donesu zakon o nacionalnoj bezbednosti. Međutim inicijativa za to je 2003. godine izazvala velike demonstracije i predlog je ostavljen po strani. Peking je izgubio strpljenje i sada doneo svoj zakon o tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: