"Jasno je da se bližimo kraju epidemije"

Imunolog Srđa Janković rekao je za RTS da je jasno da se Srbija bliži kraju epidemije, iako se ne može reći za koliko dana.

Izvor: RTS

Ponedeljak, 01.06.2020.

20:45

Printskrin: TV Prva/ arhiva

"Možda ne možemo reći da se kraj vidi u smislu za koliko dana, ali je jasno da se bližimo kraju epidemije", ističe Janković.

Janković kaže da je jasno da imamo silaznu putanju po pitanju broja novoobolelih u Srbiji.

Osim što je i dalje ograničen broj ljudi koji može da se okuplja, imunolog Janković naglašava da je potrebno držati se mera predostrožnosti i zaštite, uključujući maske, kao i da bliski kontakti budu svedeni na minimum.

U Srbiji danas počinje testiranje na antitela, a Janković napominje da je važno da građani rezultate testiranja ne tumače sami.

"To u izvesnom smislu jeste složeno i ponekad postoje faktori koji to komplikuju i ne može baš po šablonu da se obavi. Taj šablon ne može uvek da važi, tako da je najbolje da lekar tumači rezultate", ističe Janković.

Upitan za broj posetilaca koji će biti dozvoljen na sportskim događajima, kaže da će to najverovatnije biti prilagođavanje kapacitetu stadiona ili mesta gde se odvija događaj.

"Suština je da razmak među njima bude veći od minimuma", napominje Janković.

Što se tiče ekskurzija i proslava matura, koje su dozvoljene, Janković kaže da je dobro što deca neće morati da se odreknu toga, ali da razboritost, poštovanje preventivnih mera i doza predostrožnosti ostaju na snazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: