Fatah označio ubistvo autističnog Palestinca u Jerusalimu ratnim zločinom

Palestinske organizacije osudile su ubistvo Palestinca iz istočnog Jerusalima koji je bolovao od autizma.

Izvor: Beta

Subota, 30.05.2020.

20:33

Fatah označio ubistvo autističnog Palestinca u Jerusalimu ratnim zločinom
Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed

Zatražile da se oni koji su na njega pucali izvedu pred Međunarodni krivični sud.

Organizacija Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa označila je ubistvo ratnim zločinom, dodavši da je premijer Izraela Benjamin Netanjahu u potpunosti odgovoran za "pogubljenje mladog čoveka sa posebnim potrebama", preneo je Frans pres.

Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat objavio je na Tviteru da su "izraelske okupacione snage u istočnom Jerusalim pogubile Ijdada Halaka (32)".

Uz tu objavu, generalni sekretar PLO dodao je heštag Palestina će biti slobodna i Ne mogu da dišem, aludirajući na Afroamerikanca Džordža Flojda koji je umro dok mu je policajac klečao na vratu, što je izazvalo nerede u SAD.

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze je najavio da će ubistvo tog Palestinca dodati "ulje na revoluciju naroda koja neće prestati dok okupator ne napusti svu palestinsku teritoriju", upozorivši na novi palestinski ustanak, intifadu, protiv izraelske okupacije.

Izraelski mediji javljaju da je jedan policajac stavljen u kućni pritvor, a njegov komandant je pušten iz pritvora uz restriktivne uslove dok traje istraga okolnosti ubistva mladog Palestinca.

On je ubijen jutros kraj jerusalimskog Starog grada, a policija je rekla da je izgledalo kao da drži pištolj u ruci.

Halak međutim nije bio naoružan i očito nije razumeo naredbe policajaca da stane kada je prošao kroz Lavlju kapiju u Starom gradu.

Počeo je da beži i navodno se sakrio, a policajci su dali konfliktne izjave o ubistvu.

Komandant je rekao istražiteljima da je apelovao na podređenog da prestane da puca, a da se tome nije povinovao. Policijac je međutim, porekao ono što je rekao komandant.

Istražitelji takođe proveravaju da li je Palestinac ubijen kada se sakrio u postoriji gde stoji đubre ili dok je bežao.

Kako su objavili izraelski mediji na njega je ispaljeno najmanje sedam metaka.

On je jutros išao u institut za osbe sa posebnim potrebama gde se školovao.

Njegov otac je izjavio da veruje da je u ruci imao mobilni telefon kada su ga policajci primetili.

Roditelji su mu rekli da uvek drži telefon kako bi mogli da budu u kontaktu s njim i da bi bili sigurni da je bezbedno stigao u institut.

Ubistvo u Jerusalimu dogodilo se dan pošto su izraelski vojnici ubili Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali za koga su rekli da je pokušao da ih pregazi svojim vozilom. Nijedan Izraelac nije ranjen ni danas ni juče.

Napetost je porasla u poslednjim nedeljama dok Izrael insistira na ostvarenju planova za aneksiju velikih delova Zapadne obale i skladu sa bliskoistočnim mirovnim planom predsednika SAD Donada Trampa koji je uveliko u korist Izraela. Palestinci su u potpunosti odbacili taj plan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: